Wie zijn onze Halse Duurzame Helden van 2022?

C21

Wie zijn onze Halse Duurzame Helden van 2022?

Schermafbeelding_2022-09-24_om_10
 

Van 18 tot 25 september vieren we wereldwijd de Week van de Duurzame Gemeente met als thema dit jaar: ‘Laat niemand achter’. Als een van de eerste gemeenten in Vlaanderen die zich 7 jaar geleden engageerden om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties op te nemen in het lokale beleid, is Halle uiteraard ook van de partij. En ook dit jaar roept onze stad een aantal Halse organisaties en initiatieven uit tot onze ‘Duurzame Helden’.
In september 2015 ondertekenden staatshoofden en overheidsvertegenwoordigers uit alle uithoeken van de wereld in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties de ‘Agenda 2030’. Deze omvat alle duurzame ontwikkelingsdoeleinden (Sustainable Development Goals of SDG’s) die tegen 2030 bereikt moeten worden. De SDG’s zijn een oproep tot actie voor alle landen – arm en rijk – om welvaart te bevorderen en armoede de wereld uit te helpen, en tegelijkertijd de planeet te beschermen tegen klimaatverandering.

Naar goede gewoonte zet Halle ook dit jaar tijdens de ‘Week van de Duurzame Gemeente’, van zaterdag 18 tot zaterdag 25 september, de eigen Duurzame Helden in de kijker. Eén voor één mensen of organisaties die zich bekommeren om armoede, gezondheid, welzijn, milieu, energie, onderwijs, vrede, gelijkheid, consumptie of mondiale samenwerking. Inspanningen die Halle bijzonder waardeert, want een duurzame stad bouw je niet alleen.
Hieronder vind je een overzicht van de Duurzame Helden van 2022 – ‘Laat niemand achter’!
Interlevensbeschouwlijke dialoog en ontmoeting
De katholieke Kerk, de Pastorale zone Halle, het Huis van de Mens, de Cambodjaanse tempel ‘Wat Amrit’, de Moskee ‘Arrahma’, het Zen boeddhistisch Centrum, de Evangelische Kerk Halle en het Platform levensbeschouwing Halle ondertekenden samen een ‘dialoog-charter’. Hiermee verbinden ze zich om in de toekomst samen te werken rond maatschappelijke thema’s op basis van gemeenschappelijke waarden, zoals vrede, solidariteit, tolerantie, respect, openheid en verbondenheid. Ook burgemeester Marc Snoeck ondertekende het charter namens het volledige schepencollege.
Hallemaal Gelijk Onthaal
Gewoon zijn wie je bent … Het is niet altijd een eenvoudig verhaal. Daarom startte Hallemaal Gelijk begin 2022 met een onthaalwerking. Dit onthaal is anoniem toegankelijk voor iedereen met vragen over het LGBTI+-thema. Hallemaal Gelijk staat voor een warm onthaal, maar ook voor een luisterend oor en de nodige informatie. Zo bevorderen ze het welzijn van iedereen, de genderneutraliteit en bouwen ze aan een vredevolle stad en maatschappij waar iedereen gewoon zichzelf kan zijn.
Ligo Buizingen
In Vlaanderen heeft 1 op 7 volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen of met een computer werken. Dit betekent dat het voor hen allesbehalve eenvoudig is om bv. de krant te lezen, een bericht op Smartschool te beantwoorden of te internetbankieren. Ligo Halle-Vilvoorde, een van de 13 Centra voor Basiseducatie in Vlaanderen, biedt daarom ondersteuning aan alle laaggeletterde volwassenen die het nodig hebben. Als leerpartner in basiscompetenties vergroot Ligo zo, samen met de partnerorganisaties, de kansen van deze mensen in onze samenleving.
Open Armen
De Halse vereniging Open Armen komt op voor de belangen van mensen in armoede en vertegenwoordigt hen. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, mekaar versterken én samen naar oplossingen zoeken om armoede en sociale uitsluiting de wereld uit te helpen. Met de ervaringen van mensen in armoede formuleert Open Armen bovendien suggesties aan het beleid hoe het beter kan.
OMME-Karreke
Wie onvoldoende inkomen heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien, kan terugvallen op de steun van het sociaal huis en de bedeling van voedselpakketten. De vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen biedt daarnaast nog een kwaliteitsvol en vooral waardig alternatief: een buurtwinkel met kwalitatieve producten aan sterk verminderde prijzen. OMME-Karreke is zo’n Sociale Kruidenier die zowel kwaliteitsvoeding als basisproducten aanbiedt voor wie het financieel moeilijk heeft.
Centrum voor Menswelzijn
Het Centrum voor Menswelzijn verdeelt al 15 jaar gratis kledij en voeding. Dit doen ze in samenwerking met de voedselbanken en de EG. Met hun evenwichtige pakketten helpen ze ongeveer 350 personen per maand.
Inloopcentrum MézenHalle
MézenHalle biedt via een hartverwarmend onthaal een ontmoetingsplaats voor mensen die zin hebben in een gezellige babbel of in een vrijblijvende deelname aan een van de activiteiten. Elke dinsdag en donderdag is iedereen welkom om zijn verhaal te vertellen, rustig de krant te lezen, een koffie te drinken en andere mensen te ontmoeten. Bovendien kan je ook gebruik maken van andere dienstverlening tegen lage prijzen, zoals wassen en drogen of douchen. Vuilniszakken, enveloppes en postzegels kan je er per stuk aankopen. De laptop en internet kan je gratis gebruiken.

GoeGerief!

GoeGerief! is een uitleendienst waar particulieren en non-profit organisaties kwaliteitsvol klus-, verbouw- en tuingereedschap kunnen uitlenen tegen een bescheiden jaarlijkse bijdrage. Toestellen die je maar enkele keren per jaar nodig hebt en daarom te duur zijn om aan te kopen, worden zo toegankelijk voor iedereen. Deze lokale deeleconomie gaat in tegen overconsumptie en helpt de omloop van goedkopere, minder kwaliteitsvolle toestellen te verkleinen. Op deze manier draagt GoeGerief! bij aan een efficiënt gebruik van grondstoffen en een duurzame maatschappij. 
Project brugfiguur in het onderwijs

De brugfiguur begeleidt in onze Halse scholen kwetsbare gezinnen naar het hulpverleningsaanbod. Wie graag ondersteuning krijgt, kan hem aanspreken aan de schoolpoort of in de school. De brugfiguur helpt door tijdens een gesprek de weg te wijzen naar de aangewezen organisaties die hulp bieden bij administratieve vragen, financiële problemen of de begeleiding van kinderen … 
Vrijwilligers van het Minder Mobielen Vervoer

Ben je (tijdelijk) rolstoelgebruiker of ondervind je ernstige mobiliteitsproblemen? Kan je daardoor niet meer zelf met de wagen rijden of het openbaar vervoer nemen?  Dan kan je het Minder Mobielen Vervoer van de stad aanvragen. De chauffeurs vervoeren hun ‘klanten’ naar dienstencentra, het ziekenhuis, de huisdokter, de supermarkt, de kapper ... en begeleiden hen bij het in- en uitstappen van het voertuig. Er kan ook gratis 1 begeleider worden aangevraagd.

Gonda Sanders
Tijdens oudejaarsavond 2021 bracht Gonda Sanders zelfgemaakte tiramisu naar mensen die de jaarovergang alleen vierden. Zeer last-minute plaatste ze daarom op 30 december een oproep op Facebook waarbij mensen iemand konden nomineren. Maar waarom tiramisu? Gonda: “Het is niet alleen mijn eigen favoriete dessertje, maar het betekent ook letterlijk ‘trek mij omhoog’. Dat leek me een leuke insteek om via een klein gebaar mensen een hart onder de riem te steken. Ik kreeg heel veel reacties en heb in totaal een 40-tal potjes tiramisu rondgebracht met mijn fiets. Het was een supertoffe ervaring: ik heb heel veel leuke ontmoetingen gehad en fijne gesprekken onderweg.”
Evita Grzibovska
Evita is vrijwilliger van de stad Halle voor Oekraïense vluchtelingen. Ze helpt waar het kan, zodat nieuwe Oekraïense families zich welkom voelen in Halle. Zo stond Evita mee aan de wieg van de Facebookpagina ‘Help Oekraïne Halle’, helpt ze bij ontmoetingsmomenten en ook binnen de stad springt ze altijd in als er een tolk nodig is om te vertalen.
Monique Desmedt
Al jaren zet Monique Desmedt zich vrijwillig in om boodschappen te doen voor personen die slecht te been zijn en helpt ze zieke mensen. Ze is altijd in de weer voor iemand anders. Ze doet dit belangeloos en los van een vereniging. Monique verdient hiervoor heel veel respect en daarom zetten we haar in de bloemetjes! 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 dec 2022
Devogeleer Emile | 28 nov 2022

archief