AZ Sint-Maria HALLE laat patiënten zelf hun maaltijdkeuze maken via app

C21

AZ Sint-Maria HALLE laat patiënten zelf hun maaltijdkeuze maken via app

Ziekenhuis_az_voor_
 

Patiënten van het AZ Sint-Maria in Halle kunnen tijdens hun verblijf voortaan zelf hun maaltijdkeuze online doorgeven met de C-Mealapp. Deze tool houdt ook rekening met eventuele diëten of allergieën. 

C-Meal is een maaltijdbeheersysteem dat door meerdere zorginstellingen en ziekenhuizen in België wordt gebruikt. De software maakt het mogelijk om gepersonaliseerde maaltijden samen te stellen op basis van zowel de voorkeuren van de patiënten als van het dieet dat ze volgen. 

Volledig geautomatiseerde maaltijdkeuze

Bij een opname (en vooropname) in het ziekenhuis worden patiënten automatisch in C-Meal geregistreerd. Afhankelijk van de dienst waar ze terechtkomen, worden ze gelinkt aan de categorie ‘gewone voeding’, ‘vezelarme voeding’ of ‘kindervoeding’. De verpleging kan dan nog dieetaanpassingen of allergieën toevoegen. En sinds kort kan ook de patiënt zijn voorkeuren opgeven via de C-Mealapp op zijn smartphone of tablet. Dit kan intussen op nagenoeg alle afdelingen.

Handig en veilig
Dankzij dit moderne softwarepakket verliest de diëtist minder tijd met het bevragen en manueel ingeven van de maaltijden en is er meer ruimte om effectief patiënten te begeleiden. De webapplicatie is ook gekoppeld aan het KWS (Klinisch Werkstation). Dat is het  beveiligde informaticasysteem voor patiëntendossiers waar het AZ Sint-Maria mee werkt. Daardoor kunnen ook de verpleging, ergotherapeuten en logopedisten makkelijker betrokken worden bij de maaltijdsamenstelling van hun patiënten. Dankzij de allergenenkoppeling kan iedereen ook rekenen op een veilige maaltijd. 

De patiënt of zijn familie kan de dag voor de opname van thuis uit eveneens zijn voorkeurmaaltijd bekend maken via de applicatie. Op die manier kunnen de maaltijden vooraf al rustig besproken worden. C-Meal is natuurlijk niet te vergelijken met een uitgebreide menukaart. Maar we kunnen de patiënt wel een maaltijd aanbieden op maat van zijn voorkeuren en de noden van zijn gezondheid. 

De grootste Halse keuken
Al deze informatie wordt tenslotte verzameld en verwerkt in de keuken waar zo’n 1.000 maaltijden per dag worden bereid. Voorts worden er ook zo’n 250 maaltijden klaargemaakt voor het personeelsrestaurant en het kinderdagverblijf De Kapoentjes. De keuken van het Halse ziekenhuis wordt in eigen beheer gerund door zo’n 30 medewerkers.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief