HALLE - Halleman Gelijk vierde 5 jaar bestaan

C21

HALLE - Halleman Gelijk vierde 5 jaar bestaan

2023_01_14_hallemaal_halle_geert
estuur Hallemaal Gelijk & Unique (regenbooghuis Vlaams-Brabant) en burgemeester Marc Snoeck © JP Demol
 

 Hallemaal Gelijk vierde hun 5 jarig bestaan maar toch is er nog een lange weg af te leggen alvorens iedereen wel gelijk is en zo ook wordt behandeld. Het gaat in Vlaanderen misschien wel de goede richting uit maar internationaal moet er nog veel gebeuren. 

Voorzitter Stefan Demol gaf een overzicht van de realisaties maar deed dit ook met de nodige verzuchtigingen. 

"Het is intussen vijf jaar geleden… we schrijven 17 mei 2018.  Naar jaarlijkse gewoonte laat de stad Halle n.a.v. Idahot, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, de regenboogvlag wapperen aan het stadhuis.  Een bericht met foto moet dit kracht bijzetten op de sociale media.

 

De Facebookpost kan zoals gehoopt op heel wat sympathie rekenen van de inwoners en volgers. Maar één comment is ronduit grof en giftig naar alle LGBTQ-+-ers. Gelukkig krijgt de schrijver van de comment de online-wind van voren en de volle laag van heel wat mensen. Toch komt de reactie zeer hard aan bij enkele Hallenaren. Dat iemand hen zo openlijk beledigt, raakt hen recht in hun ziel en in hun ‘zijn’. Het zoveelste bewijs dat gay, lesbisch, bi of anders  geaardheid zijn, nog steeds niet aanvaard is door iedereen. Een zoveelste bewijs dat het nog steeds nodig is om op te boksen tegen vooroordelen en discriminatie.  Een zoveelste bewijs dat we voor sommige mensen geen gewone mensen zijn.

 

Een groep vrienden laat het daar niet bij. Vrij snel na het bericht op de sociale media komen ze samen met slechts één doel.  Aan iedereen tonen dat wij LGBTQ-+-ers niet anders zijn en dat we ‘Hallemaal Gelijk’ zijn. En we willen ook duidelijk maken dat we van Halle een verdraagzame stad willen maken waar voor uitsluiting of discriminatie geen plaats is en waar iedereen zichzelf kan zijn. Want liefde is liefde. 

 

Een onwaarschijnlijke doelstelling die haast klinkt als een utopie. Maar stap voor stap, steen voor steen, poging na poging… komen we telkens wat dichterbij onze doelstellingen. 

 

Heel wat straight allies (dat zijn hetero's die heel veel sympathie hebben voor de LGBTQ-+- gemeenschap) sluiten zich vanaf dag 1 aan en steunen ons honderduit.  Een eerste actie begin 2019 houden we door een stickerverkoop te organiseren bij de Halse horeca en de lokale handel.  Een steunsticker voor onze gemeenschap waarmee ze kunnen tonen dat ze LGBTQ-+friendly zijn. Met succes. 

 

We roepen een meter en peter in het leven (dankjewel daarvoor Kevin & Saskia), we vinden een thuis in een Hals café dat ons genegen is, we weten een fijne samenwerking op te bouwen met de stad Halle en de koepelorganisaties Unique en Cavaria, we realiseren het eerste regenboogzebrapad van Vlaams Brabant en we stoppen - samen met de Confrérie van de Vaantjesboer – met Idahotday de Halse Vaantjeboer in een regenboogpakje.  Zo maken we onze doelstellingen ook tastbaar en zichtbaar en vestigen we de aandacht op het feit dat wij hier Hallemaal Gelijk zijn.

 

Twee jaar geleden engageren zich enkele van onze bestuursleden om een intense opleiding te volgen met de bedoeling om ook in Halle een onderbouwde en professionele onthaalwerking op te richten.  Een onthaalwerking voor iedereen die met vragen zit over zijn/haar geaardheid of gewoon op zoek is naar een luisterend oor. Elke maand openen we intussen de deuren van deze onthaalwerking en richten we onze focus ook op de Halse scholen om ook daar het thema levend en bespreekbaar te houden. Want gelijkheid zou eigenlijk bovenaan elk leerprogramma moeten staan. Van de kleuterschool tot de universiteit. 

 

Maar uiteraard staat onze boog niet altijd gespannen. Af en toe maken we ook tijd voor ontlading, pret en verzet. En dus organiseren we ook regelmatig concerten, wandelingen, stadsbezoeken, travestieavonden, zoektochten, Eurosonghappenings, praatavonden, uitjes allerhande, … Er gaat geen maand voorbij of onze leden kunnen altijd wel ergens deelnemen aan één van onze vele activiteiten. En we zijn vooral blij dat ook na corona iedereen opnieuw massaal op de afspraak is. Want dat is vandaag geen vanzelfsprekendheid meer in het verenigingsleven.

 

Maar dat hebben we voor een groot stuk toch ook te danken aan een wel zeer hartverwarmend en dynamisch team. Want alles wat we doen, doen we ook 'Hallemaal' samen.  Ik hou mij er daarom aan om iedereen bij Hallemaal Gelijk eens uitgebreid te bedanken voor zoveel enthousiasme en inzit.  Anne, Geert, Vinnes, Geert, Dieter, Bart, Rudi en David: nen dikke merci. Want dit is een realisatie van onze 'Hallemaal'. "

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys - Raymond Decoster | 19 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 15 feb 2024
Marc Sluys | 13 feb 2024

archief