HALLE herstelt de deuren van Claeskapel in Lembeek in samenwerking met GO! Technisch Atheneum

C21

HALLE herstelt de deuren van Claeskapel in Lembeek in samenwerking met GO! Technisch Atheneum

Claeskapel_go_
 

In Lembeek zijn de deuren van de Claeskapel in hun oorspronkelijke staat hersteld. Leerlingen van het GO! Technisch Atheneum zorgden voor de renovatie van de deuren. Intussen is de Claeskapel erkend als waardevol gebouw.
Van opslagterrein naar ruimte om te spelen
In 1992 werd Halle eigenaar van de Claeskapel in Lembeek, een kapel uit 1846 van de familie Claes. De kapel was toen gelegen op een terrein dat de stad gebruikte om afgeschreven werktuigen aan te bieden voor openbare verkoop. In 2019 bracht een aanvraag van basisschool De Klim-Op hier verandering in. Zij vroegen om de tuin rondom de kapel te mogen gebruiken als speelplaats wegens plaatsgebrek in hun school. Halle keurde de aanvraag goed en alle stadsgoederen werden bijgevolg van het terrein verwijderd.
Renovatie deuren Claeskapel in samenwerking met GO! Technisch Atheneum
De deuren van de Claeskapel waren in zeer slechte staat en het gebouw was niet meer af te sluiten. Voor de restauratie kon de stad rekenen op leerkrachten Mark Vancraenenbroeck en Hans Vanderhoeven samen met de leerlingen van het 4de, 5de, 6de en 7de jaar van het GO! Technisch Atheneum in Halle. Zij renoveerden de deuren volgens het historisch model. Omwille van corona kende het project vertraging, maar nu is het prachtige resultaat eindelijk te bewonderen. 
Erkenning als waardevol gebouw
In 2022 diende onze stad voor de Claeskapel in Lembeek een aanvraag in voor de erkenning als vastgesteld erfgoed. Erfgoed keurde eind februari de aanvraag goed. Na een inspectie van Monumentenwacht kunnen er subsidies voor instandhoudingswerken worden aangevraagd.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief