Halse zorginstellingen bakken cupcakes voor onderzoek naar Alzheimer

C21

Halse zorginstellingen bakken cupcakes voor onderzoek naar Alzheimer

Img_8075
 

In WZC Zonnig Huis, de dienstencentra, Seniorie De Maretak en AZ Sint-Maria worden de komende maanden cupcakes gebakken en verkocht. Met de opbrengst zamelen ze geld in voor onderzoek naar dementie en opleiding van dementie-experten.

Stichting Alzheimer Onderzoek, ook gekend als Stopalzheimer, organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en verkopen. De opbrengst gaat naar het Belgisch wetenschappelijk dementie-onderzoek en opleiding van dementie-experten.

In Halle gaan de zorginstellingen er voluit voor. Burgemeester Marc Snoeck en schepen Peggy Massien geven het startschot op de eerste dag van de Week van de Dementie en bakken de eerste cupcakes.
Veel onderzoek nodig
“In Halle leven heel wat mensen die te maken hebben met dementie”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Om de ziekte te stoppen is er veel onderzoek nodig. Naast financiële middelen is ook aandacht schenken aan mensen met dementie een doel dat we in Halle voor ogen houden. De cupcake-actie is dan ook een warme samenwerking met het woonzorgcentrum Zonnig Huis, het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria, Seniorie De Maretak en de lokale dienstencentra in onze stad.”
Hallenaren staan er niet alleen voor
De initiatiefnemers willen met de cupcake-actie in Halle een boodschap uitdragen. “De Hallenaren weten zo dat ze er niet alleen voor staan”, klinkt het. “Ze kunnen bij ons terecht met vragen. De referentiepersonen dementie zijn het aanspreekpunt en bieden ondersteuning. Als WZC Zonnig Huis, AZ Sint-Maria, seniorie De Maretak, en lokale dienstencentra delen we graag onze expertise.”
Wetenschappelijk onderzoek
Joost Martens, directeur van stopalzheimer.be, duidt waarom er ook in onze stad best inspanningen geleverd worden in de strijd tegen dementie: “In Halle leven er ongeveer 732 mensen met dementie en als er niets gebeurt, zullen dat er in 2040 1041 zijn”, zegt Martens. “Dat is een stijging van 42.21 %. En de enige oplossing is wetenschappelijk onderzoek.”
Praatcafés over dementie
Dit jaar werkt Stopalzheimer voor het eerst samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om van de actie een nog groter succes te maken. De organisatie is 1 van de drijvende krachten achter ‘dementievriendelijke gemeenten’. “De cupcake-actie kadert perfect in onze missie en visie”, legt Sigrid De Geyter van het expertisecentrum Memo - Vlaams-Brabant uit. “Binnen de zorgsector zetten we sterk in op het verhogen van de deskundigheid door het aanbieden van vormingen; het opleiden van referentiepersonen dementie en het coachen van zorgorganisaties naar een meer persoonsgerichte benadering bij dementie. Daarnaast ondersteunen we mensen met dementie en hun mantelzorgers in Halle, onder andere met praatcafés over dementie. Dit is het resultaat van een nauwe samenwerking met de stad Halle en verschillende lokale zorgpartners.”
141.000 mensen met dementie
Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker lichamelijk en geestelijk achteruitgaat en op den duur volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De ziekte van Alzheimer is veruit de belangrijkste en meest bekende oorzaak. Ongeveer 1 op de 7 mannen en maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie. Op dit moment telt Vlaanderen en Brussel 141.000 personen met dementie. En als er niets gebeurt, zal het aantal mensen met Alzheimer in 2046 in België bijna verdubbelen, want er zijn tot op heden geen geneesmiddelen.
De cupcake-actie in Halle loopt van 21 september tot 10 december. Voor 1 cupcake betaal je 2 euro, voor 6 cupcakes 10 euro. Dit zijn de verkoop- en bestelmomenten:
September

  • Do 21/9 WZC Zonnig Huis 14u tot 16u - Verwencafe met cupcakes
  • Do 21/9 Parking Huiskensveld van 14u -16u
  • Do 21/9 LDC De Lemoon om 15u
  • Do 21/9 AZ St Maria van 14u-17u
  • Vrij 22/9 High Tea met cupcakes in Seniorie De Maretak  van 14u30-16u
  • Do 28/9 Markt Halle 9u-12u

Oktober

Afhalen in WZC Zonnig Huis en Seniorie De Maretak op vrijdagnamiddag van 13u tot 16u30  en Zaterdag van 9u tot 13u

December

- 9/12 en 10/12 Kerstmarkt WZC Zonnig Huis 13u tot 17u

- 10/10 Kerstmarkt Seniorie  De Maretak van 13 u tot 18u

Info:

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief