HALLE eert oorlogsheldin Mathilde Popeleu met straatnaam

C21

HALLE eert oorlogsheldin Mathilde Popeleu met straatnaam

Scherm__afbeelding_2023-09-21_om_19
Foto: Van links naar rechts: dochter Fientje, vader Wannes Vandervelde en Mathilde Popeleu. Foto eigendom van Robert De Belder.
 

Op zaterdag 16 september vond de officiële inhuldiging plaats van het Mathilde Popeleu-erf. De straatnaam is een eerbetoon aan de Lembeekse heldin die tijdens de Tweede Wereldoorlog, met gevaar voor eigen leven, onderdak gaf aan een Joods meisje. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont Mathilde Popeleu op een boerderij aan de Edingensesteenweg in Hondzocht, samen met haar man Wannes Vandervelde en hun dochter Joséphine. Die ‘Fientje’ werkt in Brussel in de confectiezaak van het Joodse koppel Hans en Claire Spichler. Ze raakt er bevriend met hun dochter Marguerite. Wanneer de Joodse familie moet onderduiken voor de Duitse bezetter neemt Fientje haar vriendin mee naar Hondzocht. Mama Mathilde zorgt er voor een warm thuis voor Marguerite, ook al heeft ze het zelf niet gemakkelijk na het vroegtijdig overlijden van haar man Wannes.
Ereteken en diploma
Na de bevrijding wordt het gezin Spichler herenigd. Op 26 mei 1994 krijgt Mathilde, net 100 jaar geworden, een ereteken en het diploma van Yad Vashem, een officiële Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van Joodse slachtoffers. Met de officiële inhuldiging afgelopen zaterdag 16 september van het Mathilde Popeleu-erf, een straat in de verkaveling tussen de Edingensesteenweg en de Bergensesteenweg, zetten we de heldendaad van de moedige Mathilde voor altijd in de kijker in Halle.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 dec 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023

archief