Sloop van pand op Grote Markt HALLE luidt start in van Halleluia.

C21

Sloop van pand op Grote Markt HALLE luidt start in van Halleluia.

Scherm__afbeelding_2024-02-04_om_16
 
Halleluia, het toekomstige pelgrimshuis tegenover de basiliek in Halle, gaat de volgende fase in: deze week starten de afbraakwerken.
Het team achter Halleluia werkte, onder leiding van francoischapelle architects, de afgelopen maanden samen met ingenieurs, archeologen, bouwhistorici, de stadsdiensten en Onroerend Erfgoed om de afbraak voor te bereiden. Die fase zal ongeveer anderhalve maand duren. Daarna vindt een archeologisch vooronderzoek plaats, dat heel interessant belooft te worden. Een historische studie toont namelijk aan hoe de site al sinds de late Middeleeuwen een trekpleister was voor bedevaarders. Pelgrimeren zit in het DNA van de stad en pelgrims een warm welkom bieden in en rond de basiliek is een mooie opdracht die met Halleluia nieuw leven wordt ingeblazen. Vele Hallenaren kijken ook uit naar de droomtuin, die voor iedereen toegankelijk zal zijn. Dat bleek uit de druk bijgewoonde voorstellingen van het project.
 
Op de site was sinds de late Middeleeuwen de herberg ‘Den Hert’ gevestigd. De bekendste gast, Filips II de Stoute, hertog van Bourgondië, overleed er in 1404. Uit die periode is jammer genoeg niets overgebleven. Ook uit de herbergen gebouwd in de 16de en 19de eeuw is er omwille van de vele verbouwingen over de eeuwen heen weinig bewaard. Na uitgebreid studiewerk, overleg met de stad en met Onroerend Erfgoed is gekozen voor een combinatie van behoud en nieuwbouw. Grote Markt nr. 17 (gekend als Den Hert) maakt plaats voor een nieuwbouw en nr. 16 (gekend als De Halleman) wordt gerestaureerd. De Halse architecten Wim François en Gregory Chapelle leggen momenteel de laatste hand aan het ontwerp. Later dit jaar wordt de bouwaanvraag ingediend. De start van de bouwwerken is gepland in het najaar. 
 
Halleluia richt zich niet alleen tot de Mariabedevaarders en Compostella-pelgrims, maar ook tot de pelgrim in ieder van ons, de zinzoekende mens. Het staat ook open voor vormings- en andere activiteiten van de pastorale zone Halle.
 
Een dergelijk project mag gedragen worden door de hele Halse gemeenschap die er wel bij vaart wanneer de hedendaagse pelgrims de weg naar hun stad vinden. Iedereen kan daar ook een financieel steentje toe bijdragen, door een fiscaal aftrekbare gift via de projectrekening beheerd bij de Koning Boudewijnstichting: BE10 0000 0000 0404 ten gunste van Halleluia en met de gestructureerde mededeling 623/3651/50044. 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief