GOOIK - Een volle kerk voor ne ZOELEGE KESSEMES VEUI ALLEMAN met een emo momentje

C21

GOOIK - Een volle kerk voor ne ZOELEGE KESSEMES VEUI ALLEMAN met een emo momentje

Editie_gooik_mis_dialect_1__kopie_
Dirigent Tim Juwet met dochtertje Rosa aan het werk, het emo moment.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_2__kopie_
Veel, heel veel volk. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_3__kopie_
Veel, heel veel volk. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_4__kopie_
Veel, heel veel volk. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_5__kopie_
Jo Baert aan het vertellen in het Guuks.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_6__kopie_
Het koor.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_7__kopie_
Veel, heel veel volk. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_9__kopie_
Pastoor Piet was er ook bij. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_8__kopie_
Veel, heel veel volk. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_mis_dialect_10__kopie_
Veel, heel veel volk. - Foto Marc Colpaert
 
Op zondag 24 december was vanaf 1630 uur iedereen welkom in de kerk van Gooik voor een wel heel speciale misviering en dit in het plaatselijk dialect. "Want onze toal is zeker de schoonste van allemoel", vertelden de organisatoren.  En heel wat mensen zakten af naar de kerk van Gooik, met andere woorden de kerk zat bomvol en achteraan stonden zelfs tal van mensen recht. Elke pastoor in Vlaanderen zou jaloers zijn op deze opkomst. Misschien een ideetje om meer volk naar de kerk te krijgen. Maar het emo-momentje daar in de kerk was toen Rosa de dochter van de dirigent Tim Juwet, plots bij haar papa wilde zijn, dus nam hij haar maar op de arm tijdens het dirigeren. Een prachtiger beeld voor kerstmis kan je je niet dromen.
 
Wij voelden de bui al hangen toen we in de buurt van de kerk van Gooik kwamen, overal geparkeerde wagens en dan weet je het al, hier is een massa volk. En ja, het was een voltreffer, alle stoelen waren bezet, in de tussengang stonden tal van mensen en ook achteraan stonden een dertigtal mensen recht. Michel Doomst had ons enkele uren voor de start nog gezegd dat hij bezorgd was dat de kerk niet groot genoeg zou zijn en hij kreeg gelijk. Wij moesten ons echt een weg banen naar voren, waar Jo Baert het aan het uitleggen was in het Guuks natuurlijk.   
Geen mooier feest over het hele jaar, geen beter moment op de kalender om mensen vredevol bij mekaar te brengen dan Kerstmis, zo dachten de organisatoren. Dus organiseerde de Gooikse dialectgroep op de vooravond van dit bijzonder gemeenschapsfeest “Guuks” inkleuren, door in tekst en muziek de misviering volledig in de “toel van baj ons” te laten doorgaan. Vorig jaar heeft dezelfde groep, die vooral in Chiro Uidekry zijn wortels heeft , gesteund door de Heemkundige  Kring van Gooik, met sketches en liedjes, een eerbetoon aan onze eeuwenoude dagelijks taal gebracht. 
 

Maar terwijl we daar aan het werk waren begon het gelegenheidskoor Stille Nacht te zingen. De dirigent Tom Juwet kwam naar voren en begon aan het werk, maar daar dacht zijn dochtertje Rosa die op de eerste rij zat wel even anders over. Dus sprong ze van haar stoel en liep naar haar vader, die gewoon tijdens het dirigeren door, haar op de arm nam en gewoon verder ging met dirigeren. En zo een beeld op de avond van Kerstmis meer moest dat absoluut niet zijn.  Noo de mes zeurgde Samana Guuk veui een goei zjat werme soep. Hopelijk hadden ze er genoeg mee voor deze massa mensen.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 05 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief