Tien jaar geleden opende het lichtlab van de onderzoeksgroep B Phot van de VUB de deuren in Oetingen

C21

Tien jaar geleden opende het lichtlab van de onderzoeksgroep B Phot van de VUB de deuren in Oetingen

Editiepajot_gooik_vub_1__kopie_
Prof Hugo Thienpont in het lab.- Foto Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_vub_2__kopie_
In 2017 werd nog flink bijgebouwd.- Foto Marc Colpaert
 
Colpaert_gooik_vub_4__kopie_
In 2019 werd nog zwaar materiaal aangevoerd.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_auto_3__kopie_
In 2022 was er nog de voorstelling van een electrische wagen.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_minister_jo_brouns_vub_1__kopie_
Vorig jaar kwam minister Jo Brouns nog langs.- Foto Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_lab_5_foto_marc_colpaert__kopie_
Tien jaar geleden mocht Prof Hugo Thienpont samen met minister Lieten op de knop drukken en het centrum openen.- Foto Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_lab_7_foto_marc_colpaert__kopie_
Ook minister Kris Peeters was er tien jaar geleden bij.- Foto Marc Colpaert
 
Omdat goed 10 jaar geleden de deuren openden van de onderzoeksgroep fotonica van de Vrije Universiteit Brussel (B-PHOT) in de Vollezelestraat in Oetingen, worden er op 16 en17 opendeurdagen georganiseerd in het Fotonica Innovatiecentrum in Oetingen, tijdens de Flanders Technology & Innovation Brussel. Wie nog vlug een plaatsje wilde reserveren is er aan voor de moeite, want het evenement is al helemaal volzet.
 
Omdat de fotonica-campus 10 jaar bestaat krijgt het brede publiek een blik achter de schermen van de technologische innovaties die ze verwezenlijken met lichttechnologie. Bezoekers ontdekken tijdens het weekend welke impact fotonica heeft op bijvoorbeeld voedselveiligheid, mobiliteit of gezondheidszorg. Ze kunnen ook deelnemen aan verschillende STEAM-activiteiten en een bezoek brengen aan de DataBuzz van de VUB, waar jongeren allerlei AI-games kunnen spelen. 
 
Goed tien jaar geleden opende het lichtlab van de onderzoeksgroep B Phot van de VUB de deuren in Oetingen. Meer bepaalt op vrijdag 4 oktober 2013 opende het lichtlab van onderzoeksgroep B-Phot van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar deuren. Dit innovatieve laboratorium B-Phot, onder leiding van prof. Hugo Thienpont, doet onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen als lasers en LED’s, en is nu al een Europees topinstituut. "De omwonenden moeten niet dadelijk schrik hebben want ze gaan geen hinder hebben van dit lab. Onder de aanwezigen waren Paul De Knop, VUB rector en de ministers Kris Peeters en Ingrid Lieten. Ongeveer drie jaar nam het in beslag om dit nieuwe lichtlaboratorium in een volledig nieuw gerenoveerd gebouw in de Vollezelestraat in Oetingen klaar te krijgen.
De wetenschappelijke nieuwbouw was nodig omdat er voor de grote en omvangrijke hoogtechnologische apparatuur van onderzoeksgroep B-Phot een zeer speciale ruimte nodig was: een 2000 m2 temperatuursgestabiliseerde, trillingsvrije en stofvrije omgeving. “Toen wij enkele maanden geleden deze locatie in Oetingen gingen bezoeken was vooral de stille omgeving een pluspunt en de bestaande frigo van het vroegere fruitbedrijf een goede zaak. De frigo met wanden uit kurk afkomstig uit Portugal, was ideaal om als stofvrije ruimte dienst te doen”, zei prof. Hugo Thienpont toen. Architect Rudy Mets werkte er keihard aan om vooral een trilvrij gebouw neer te zetten. “Voor één bepaalde machine moesten wij zelfs een betonnen sokkel van vier meter diep en twintig ton zwaar bouwen, om alle mogelijke trillingen te vermijden”, vertelde Mets. “Op deze sokkel werd een toestel geplaatst dat wij speciaal vanuit de Verenigde Staten naar hier gebracht hebben. Men kan dit toestel vergelijken als het ware met een ‘draaibank’ maar dan eentje dat zeer nauwkeurig kan werken tot één miljoenste van één millimeter! U begrijpt dat als we aan het werk zijn met dit toestel dat trillingen hoe klein ook uit den boze zijn. Ondertussen werken ongeveer een vijftal top onderzoekers in dit lab", zo vertelde Hugo Thienpont ons toen.
 
Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, is ongetwijfeld één van de belangrijkste onderzoeksdisciplines van de 21ste eeuw met impact op ieders dagelijkse leven. Met haar onderzoek rond nieuwe lichtbronnen, zoals lasers voor medische toepassingen en leds voor energiezuinige verlichting, efficiënte zonne-energiecollectoren, optische datacommunicatie op een chip, en 3-Dimensionale beeldschermen, overspant B-PHOT VUB de belangrijkste onderzoeksdomeinen van botanica. En ze zitten ondertussen niet stil. Het bedrijf van de VUB nam ondertussen al een gevoelige uitbreiding en zal de komende jaren alleen maar aan belangrijkheid winnen. Wie geen uitnodiging heeft op 16 of 17 maart komt er spijtig genoeg niet in. Op een heel korte tijd waren alle plaatsen gereserveerd. 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 mei 2024

archief