Dilbeek als eerste zorgvriendelijke gemeente in Vlaanderen

C21

Dilbeek als eerste zorgvriendelijke gemeente in Vlaanderen

20240702_zorgvriendelijke_gemeente
 
Enkele Itterbeekse vrijwilligers slaagden er in om samen met Samana, CM Gezonde Buurten en lokaal dienstencentrum In Kompanie van Dilbeek de eerste “Zorgvriendelijke gemeente” te maken.
Het label “Zorgvriendelijke gemeente” werd in het leven geroepen door Samana. In een zorgvriendelijke gemeente wordt niet alleen rekening gehouden met de leefwereld, noden en verwachtingen van mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers, het moet ook zichtbaar zijn in het gemeentelijk zorgbeleid.  
De eerste stappen werden vorig jaar gezet in een project rond eenzaamheid, een thema dat elk van de vrijwilligers nauw aan het hart ligt. Die gedeelde bezorgdheid was de basis tot het project ‘Zorgvriendelijke gemeente’ in Itterbeek.
De vrijwilligers zijn leden van lokale Itterbeekse verenigingen waaronder Ferm, Okra, Femma en KWB maar ook van het inclusief restaurant Krok ’n Ko en enkele enthousiaste buurtbewoners. Ze brachten hun expertise en gedrevenheid samen in vier werksessies. Ook een korte bevraging bij Itterbekenaren rond eenzaamheid leverde heel wat input op voor het team. 
Al dat denk- en opzoekwerk vanuit de sessies werd samengebracht tot enkele voorstellen en overhandigd aan de gemeente Dilbeek met de vraag om er verder mee aan de slag te gaan. Daarop nam de gemeente het engagement om hier de nodige verdere stappen in te zetten en dus krijgt Dilbeek als eerste het label “Zorgvriendelijke gemeente”.
“Het thema eenzaamheid raakt onze burgers en daar willen we zeker in de toekomst meer op inzetten! Dit project is vanuit de burgers gegroeid en dat maakt het des te sterker. De voorstellen en bevindingen uit dit traject geeft ons input om tijdens de opmaak van het nieuwe meerjarenplan op de agenda te plaatsen en na te gaan op welke manier we verder kunnen inzetten op het zorgvriendelijk maken van Dilbeek.” aldus de schepen van welzijn Walter Zelderloo.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 jul 2024
Marc Sluys | 15 jul 2024
Marc Sluys | 15 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 03 jul 2024
Marc Sluys | 24 jun 2024

archief