DILBEEK gaat volop voor verkeersveilige en duurzame openbare ruimte

C21

DILBEEK gaat volop voor verkeersveilige en duurzame openbare ruimte

Brusselstraat_-_1
werken aan de Brusselstraat
 

De grote vakantie is ingezet! Dat is traditiegetrouw het moment om enerzijds terug te blikken op de grote wegenwerken en projecten van de afgelopen maanden, en anderzijds om vooruit te kijken naar wat er dit najaar nog allemaal op het programma staat. 

Waardige toegangspoort
De inwoners van de Baron de Vironlaan kunnen deze zomer opgelucht ademhalen nu de wegenwerken zijn afgerond. Vorige week – op zondag 30 juni- werd de laan feestelijk ingehuldigd samen met de bewoners. 
“Op een periode van ongeveer 10 maanden is de Baron de Vironlaan in een volledig nieuw kleedje gestoken en is deze belangrijke laan omgetoverd tot een volwaardige toegangspoort van Dilbeek,” zegt Stijn Quaghebeur, “Wij hebben de verkeersveiligheid voor álle weggebruikers aanzienlijk verbeterd en hebben de laan gewapend tegen de klimaatverandering met onder andere waterdoorlatende parkeervakken en middenberm. Dit najaar gaan we tijdens het plantseizoen de laan ook nog voorzien van klimaatresistente bomen!”
Belangrijke Dilbeekse verkeersader
De Baron de Vironlaan is al achter de rug, maar aan een andere belangrijke Dilbeekse verkeersader, namelijk de Brusselstraat in Sint-Ulrikskapelle, wordt nog druk gewerkt! Niet alleen de weg – inclusief fundering – wordt volledig vernieuwd,  er wordt ook werk gemaakt van nieuwe fiets -en voetpaden. Op sommige plaatsen wordt ook de riolering hersteld, voor zover deze nog niet gerenoveerd was.
“De werken schieten goed op. Om de overlast voor omwonenden te beperken, worden de werken in drie grote fasen uitgevoerd. Momenteel staan de werken voor op schema,” zegt Quaghebeur. 
Rioleringswerken
De rioleringswerken in de Eksterstraat in Schepdaal zijn bijna klaar. In het najaar starten de rioleringswerken aan de Kefvoetstraat/Maalbeekstraat en de Kerselaarstraat. De herinrichting van het kruispunt Neerstraat/Wolsemstraat worden eveneens voorafgegaan door rioleringswerken.
Herstel wegen
De vaak losliggende betonplaten in het dicht bewoonde deel van de Wijngaardstraat zullen in het najaar vervangen worden door een weg in asfalt op een stevige fundering. Dat zal een pak minder hinder betekenen voor de plaatselijke bewoners.
In het kader van het jaarlijks wegenonderhoud, zullen een aantal straten voorzien worden van een nieuwe toplaag. In concreto gaat het over een aantal straten in de Reinaertwijk (Grimbeertstraat, Nobelstraat, Tibeertstraat en Cantecleerstraat), de Vlasendaalstraat, de Schapenstraat en de Lennikseweg.
Verkeersveiligheid voorop
Uit voorgaande projecten blijkt dat verkeersveiligheid een absolute topprioriteit is van de gemeente Dilbeek. Dit geldt ook voor het project dat aan de gang is in de Kaudenaardewijk. Vanaf het nieuwe schooljaar zal de tweede fase van een nieuw circulatieplan ingesteld worden in deze wijk. 
“Met drie scholen in de buurt is het belangrijk dat spitsverkeer goed geregeld wordt en dat fietsende kinderen veilig en zorgeloos op school geraken,” zegt Quaghebeur. In oktober wordt ook een deel van de Livinus Walravenslaan heraangelegd als onderdeel van dit project.
En Dilbeek gaat zelfs nog een stapje verder om de verkeersveiligheid te verbeteren! Vanaf begin september wordt de snelheid automatisch gehandhaafd op een aantal belangrijke invalswegen. Negen nieuwe trajectcontroles, verspreid over heel Dilbeek, moeten dit mogelijk maken. Met de camera’s van de trajectcontrole wil Dilbeek niet enkel de snelheid handhaven, maar ook de kleine en grote criminaliteit bestrijden.Twee vliegen in één klap dus!
Fietssnelweg
In augustus en september worden de laatste aanpassingen gedaan op het gebied van ’t Castelhof voor de fietssnelweg. Er wordt een brug geïnstalleerd die de fietssnelweg aan ’t Castelhof en aan Oosthoekstraat/Tenbroekstraat verbindt. Zodra de fietssnelweg een mooi geheel vormt, zullen de fietszone verkeersborden geplaatst worden. In het najaar wordt de fietssnelweg verder afgemaakt naar het station van Groot-Bijgaarden en Brussel toe.
Duurzaam vervoer
Naast verkeersveiligheid is ook duurzaamheid een kerningrediënt van het Dilbeekse beleid. Vanaf dit jaar zijn de deelwagens van Cambio ook beschikbaar in Dilbeek en dit op maar liefst vier verschillende locaties: standplaats ‘Ten Gaerde’ in Groot-bijgaarden (Pampoelstraat), de Wolsemwijk, parking Kasteelhoeve en parking Marktplein in centrum Dilbeek. Dit najaar komt er nog één locatie bij: centrum Itterbeek. 
Alle deelwagens zijn elektrisch en hebben een vaste standplaats aan een laadpaal. Ook voor bewoners en bezoekers zijn er dit jaar al negen laadpalen bijgekomen in Dilbeek. In de tweede helft van het jaar komen er minstens nog zoveel meer bij. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 15 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief