Hoge opkomst panelgesprek over DILBEEKSE slogan

C21

Hoge opkomst panelgesprek over DILBEEKSE slogan

Foto_panelgesprek_slogan_dilbeek_2
foto Quentin Dekeukelaere.
 

Op woensdag 10 juli in Kunstacademie Dil’Arte waren geïnteresseerde burgers talrijk aanwezig op de gespreksavond over de slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen THUIS zijn...’. Naast een historische schets verzorgd door ADVN, analyseerden vier sprekers de kwestie vanuit verschillende invalshoeken in een panelgesprek.

De slogan ‘Dilbeek, waar Vlaming Thuis zijn…’ hangt sinds de jaren 70 aan het Westrandgebouw in Dilbeek en kent een geschiedenis aan veelzijdige meningen. Een historische schets verzorgd door Ann Mares, de directrice van het Archief voor Nationale Bewegingen (ADVN) wees op de oorsprong van de slogan en de woelige periode waarin het tot stand gekomen is.
Vervolgens bogen vier panelleden zich over de slogan vanuit elk hun eigen werkveld: academische onderzoekers Mathis Saeys (BRIO) en Julie Van der Wielen (VUB) en twee werkers uit het veld: Jo Van Vaerenbergh (vzw De Rand) en toeleider Margriet Emongo (PIN vzw). Thema’s als taal, diversiteit, identiteit, toeleiding en sociale veranderingen kwamen aan bod.
Binnen de uiteenzetting van deze thema’s is context heel belangrijk en hoeft deze niet noodzakelijk negatief te zijn, haalt Julie Van Der Wielen aan. Ze brengt ook het effect van taal naar voor en hoe deze verstikkend kan zijn maar evenzeer bevrijdende en creatieve aspecten heeft en dus een rol speelt binnen dit onderwerp.
Koen Demarsin, de moderator van de avond, reageert positief: “Het ging over een moeilijk onderwerp dat leeft in Dilbeek en het was de bedoeling om de avond zo op te bouwen dat er ruimte was om te luisteren zonder dat we er per se mee akkoord zijn en ik denk dat dat wel geslaagd is. We zijn een stap verder.”
Ook panellid Mathis Saeys blikt positief terug: “Ik denk dat de opkomst een mooie indicatie is van wat er leeft, nl. een historisch gegeven dat nog heel actueel is, maar waaraan een andere maatschappelijke interpretatie gegeven wordt dan 30, 40 jaar geleden.”
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 15 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief