DILBEEK lanceert vernieuwd erkenningsbeleid en vernieuwd subsidiebeleid

C21

DILBEEK lanceert vernieuwd erkenningsbeleid en vernieuwd subsidiebeleid

Met een vernieuw(en)d erkennings- en subsidiebeleid willen we verenigingen en organisatoren nog beter ondersteunen om van Dilbeek een levendige gemeente te blijven maken. Vanaf 2025 zullen zij dus op een nog sterkere manier gesteund worden door de gemeente, mét kansen voor nieuwe en vernieuwende initiatieven.  

Dilbeek kent een rijk aanbod aan socio-culturele en sportieve activiteiten en verenigingen. Naast de vele vaste waarden, steken meer en meer nieuwe initiatieven de kop op. “Elk initiatief is waardevol en uniek”, zegt schepen voor Vrije Tijd Harry De Win. “Maar ze hebben niet allemaal dezelfde noden. Daarom willen we ieder initiatief anders maar gelijkwaardig ondersteunen.”
Participatie
Tot op vandaag werd gewerkt met reglementen die verschillen per sector. Op het eerste burgerforum werd duidelijk dat ze weinig transparant en niet meer afgestemd zijn op de huidige noden. Tijd voor vernieuwing dus. Daarbij gingen we niet over een nacht ijs”, zegt burgemeester Willy Segers. “Een nieuw erkenningsbeleid én een nieuw subsidiebeleid hebben impact op meer dan 500 verenigingen en organisatoren. We hebben dat dus samen met hen aangepakt in een participatief traject.”
Tijdens drie interessante avonden werd nagedacht, gepraat en gepuzzeld om tot een gedragen resultaat te komen waar iedereen zich in kon vinden.  “Hou het supersimpel” was de hoofdboodschap. In dit geval: de administratieve last verlagen, iedereen gelijkwaardig ondersteunen en transparante reglementen.
 
Nieuwigheden
We gaan voor deze implementatie gefaseerd te werk. Verenigingen kunnen nog steeds worden erkend, maar onmiddellijk voor zes jaar en niet zoals nu per jaar. Dan kunnen ze een beroep doen op een waaier aan ondersteuningsvormen zoals het gebruik van zalen en materiaal en uiteraard ook op een subsidie voor de basiswerking die eenvoudig aan te vragen is met een puntensysteem.
Nieuw is dat er ook projectsubsidies kunnen aangevraagd worden. Projectsubsidies hebben als doel waardevolle initiatieven te laten ontwikkelen en uit te voeren binnen een aantal thema’s, die aansluiten bij de doelstellingen van Groep Dilbeek. 
Als een vereniging werkt rond een van de voorgestelde thema’s die tweejaarlijks geselecteerd worden o.b.v. het gemeentelijk meerjarenplan, kan ze daarvoor extra financiële ondersteuning krijgen.
Projectsubsidies stimuleren projecten die buiten de reguliere werking van verengingen vallen. De projectsubsidie wil een toegevoegde waarde creëren op de basiswerking van de vereniging en/of voor de Dilbeekse samenleving.
Vanaf september kan alles online worden aangevraagd
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 15 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief