SINT-PIETERS-LEEUW - SP.A betreurt gebrek aan visie en ambitie bij bouw assistentiewoningen en dienstencentrum Wilgenhof

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - SP.A betreurt gebrek aan visie en ambitie bij bouw assistentiewoningen en dienstencentrum Wilgenhof

Vanvooren
David Van Vooren (Ingezonden foto)

 De Leeuwse OCMW-Raad keurde het programma van eisen voor de bouw van assistentiewoningen en een dienstencentrum op de site Wilgenhof goed. OCMW-raadslid David Van Vooren (SP.A) formuleerde diverse voorstellen tot bijsturing van dit project. Zo pleitte hij onder meer voor de bouw van een kinderdagverblijf op de site, een groter aantal woningen voor personen met een handicap en hogere ambities op het vlak van energiezuinig en duurzaam bouwen. Deze voorstellen werden afgewezen door de N-VA/CD&V-meerderheid.

“Het OCMW plant 60 à 80 assistentiewoningen en een lokaal dienstencentrum op de site van het voormalige rusthuis Wilgenhof. Het programma van eisen geeft in grote lijnen de verwachtingen van het OCMW-bestuur weer”, legt OCMW-raadslid David Van Vooren uit. “Het is dus een belangrijk document, dat de visie van het OCMW op de verdere ontwikkeling van de site weergeeft”.

Kinderdagverblijf geschrapt
“In de oorspronkelijke plannen was voorzien dat er op de site Wilgenhof een kinderdagverblijf zou komen. Dat is een prima idee. Onze gemeente kampt immers met een groot tekort aan opvangplaatsen voor baby’s en peuters. Volgens de normen van Kind & Gezin zijn er een 80-tal plaatsen tekort. De huidige inspanningen van het Gemeentebestuur zijn onvoldoende om deze plaatsen te creëren. De bouw van een kinderdagverblijf op het Wilgenhof is dus meer dan welkom. Maar nu is de bouw hiervan plots uit het programma verdwenen. Een gemiste kans.”

Te weinig woningen voor personen voor een handicap
Het SP.A-raadslid pleitte ook voor de bouw van woningen voor personen met een handicap. “Door slimme vormen van samenwerking tussen voorzieningen voor ouderen en personen met een handicap kunnen de zorgfuncties, met een 24 op 24 uur permanentie en crisiszorg, op een veel efficiëntere manier worden ingezet. Hierdoor kunnen de kosten voor alle bewoners aanzienlijk worden beperkt. Maar dat vergt dan wel een voldoende aantal woningen voor personen met een handicap. Het huidige plan voorziet 4 dergelijke woningen. Maar om een volwaardige zorgpermanentie te financieren zijn er minstens 16 woningen voor personen met een handicap nodig. Ook dit voorstel werd zonder veel uitleg afgewezen door de N-VA en CD&V raadsleden.”

Energiezuinig en duurzaam bouwen: tussen woord en daad…
Tot slot stelde Van Vooren voor om het gebouwencomplex te bouwen volgens de Bijna Energieneutraal (BEN)-normen. “Dergelijke gebouwen verbruiken weinig energie, en de energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Vanaf 2021 wordt dit de standaard voor nieuwbouwprojecten. Het Gemeentebestuur keurde eind 2015 een klimaatactieplan goed waarin het ambitieuze doelstellingen formuleerde inzake energieverbruik en CO2-uitstoot en de voorbeeldrol van de Gemeente. Maar blijkbaar gaapt er een grote kloof tussen woord en daad, want ook mijn voorstel om te voldoen aan de BEN-eisen werd afgewimpeld.”

De afwijzende reacties zijn volgens het SP.A-raadslid tekenend voor het gebrek aan visie en ambitie van het huidige OCMW-bestuur. “Nog niet zo lang geleden was Sint-Pieters-Leeuw een voorloper op het vlak van ouderenvoorzieningen. Denk maar aan het netwerk van lokale dienstencentra waarmee reeds begin jaren 1980 werd gestart. Het project Wilgenhof is echter een project van dertien in een dozijn. Noch wat betreft de toegankelijkheid voor inwoners met een laag inkomen, noch op het vlak van een slimme combinatie van zorgfuncties, noch qua duurzaamheid onderscheidt dit project zich van projecten die door de private sector worden gerealiseerd. Dat is bijzonder jammer voor een OCMW met een dergelijke staat van dienst op het vlak van ouderenzorg.”, besluit Van Vooren.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief