PEPINGEN - “Konijn met geuze”, Pajotse eetcultuur op de Bellingse Drogofeesten

C21

PEPINGEN - “Konijn met geuze”, Pajotse eetcultuur op de Bellingse Drogofeesten

Pepingen_konijn_met_pruimen
 
Drogo

De Pajot is een levensgenieter en het Pajottenland is een gastronomisch rijke regio. Dat bewijst het nieuwe boek “Konijn met geuze” en de daar bijhorende tentoonstelling over de Pajotse eetcultuur. Dit kwam tot stand door Pajottenland plus en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis. Verschillende heemkundige kringen, waaronder ook Bellingahaim die initiatiefnemer is van de Drogofeesten, verleenden hieraan hun medewerking.

Het 150 pagina’s tellende culinaire werkstuk bevat verhalen over trouwfeesten, communiefeesten, jubilea, verenigingseetmalen, typische gerechten en dranken uit de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Pepingen. In het boek, met meer dan 200 foto’s en menu’s, illustreren volkse verhalen onze eetcultuur vanaf 1900 tot op heden.
Wij pakken graag en terecht uit met onze streekproducten, aardbeien, mattentaarten, lambiek, faro, geuze… Wie kent er nog de plat special, oren en poten, tatjespap, ossentong? Herinner je nog de “spijskaart” waarop in gouden lettertjes stond geschreven ”Maak een kruis en doe als thuis”. 
Nieke Luyckx vertelt hoe ze 20 jaar lang kokkin was voor de zusters en pensionairs in Ter Loo. Het is nu net op deze locatie , het ontmoetingscentrum Ter Loo in de Kareelstraat 6a te Bellingen, dat de tentoonstelling en de Drogofeesten doorgaan op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni. In het Drogo-restaurant serveren ze dit jaar, naast het gewaardeerde klassieke menu, uiteraard ook konijn met geuze samen met andere gerechten en dranken uit het Pajottenland. Iederéén is van harte welkom in het restaurant en op de tentoonstelling zaterdag van 18.00u tot 21.00u.
Op zondag kan men vanaf 11.30u genieten van een aperitiefconcert en om 15.00u vertrekt de Heilige Drogo-ommegang door de velden en weiden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2008
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief