LIEDEKERKE – Cultuurprijs voor kantklosster Monique Segers

C21

LIEDEKERKE – Cultuurprijs voor kantklosster Monique Segers

Editiepajot_liedekerke_kantklosster_monique_segers_foto_jacky_delcour
Bijna dagelijks klost Monique Segers kant aan haar tafeltje. - Foto © Jacky Delcour

Monique Segers heeft de derde Liedekerkse Cultuurprijs voor de Volkskunst weggekaapt. De kantklosster geeft al 25 jaar lang les aan de leden van kantclub De Snufdooze. De voormalige bediende rolde toevallig in de branche door een tentoonstelling, en klost sindsdien bijna dagelijks kant aan haar tafeltje. Gewoon omdat ze het graag doet.

Bij het binnenkomen van haar huis, is meteen duidelijk wat Monique’s passie is. Overal in het interieur ontdek je zelf gemaakte kanten pareltjes. Al 25 jaar lang geeft ze intussen cursussen kantklossen bij de Snufdooze. Ze maakte er ook zelf kennis met het ambacht. "Het was Jacqueline Lefever die destijds de Snufdooze oprichtte", vertelt Monique. "Ikzelf ben al van kindsbeen af verknocht aan handwerk, maar kantklossen kende ik niet zo. Toen ik Jacqueline bezig zag, kreeg ik echter ook meteen de microbe te pakken.”
Monique geeft sinds 25 jaar driewekelijks een cursus in het gemeenschapscentrum. De Snufdooze telt een vijftiental vrouwelijke leden tussen de 30 en de 70 jaar. Na iedere les van Monique krijgen ze enkele opdrachten die tegen de volgende les af moeten zijn. "Kantklossen kan je enkel leren door het veel te oefenen", zegt Monique. "Vroeger gaf ik ook aan kinderen les, maar eens ze 15-16 jaar worden, stoppen ze er mee stoppen omdat ze er geen tijd meer voor hebben. Als je naar de tekenschool gaat, heb je gedaan als de les voorbij is, maar bij kantklossen moet je bezig blijven."
De Cultuurprijs die Monique ontving, werd gemaakt door mensen met een mentale handicap van begeleidingscentrum De Valier. "Daarom vind ik het een hele mooie prijs, want er zit iets persoonlijks in. Als ik zelf op een trouw of verjaardag wordt uitgenodigd, geef ik ook altijd iets dat ik zelf gekantklost heb, bijvoorbeeld een onderzetter."
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 aug 2010
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief