Schaatsbaan in LIEDEKERKE krijgt grondige renovatie én zomerijs - Topschaatsers zakken in augustus af naar Vlaams-Brabant

C21

Schaatsbaan in LIEDEKERKE krijgt grondige renovatie én zomerijs - Topschaatsers zakken in augustus af naar Vlaams-Brabant

Scherm__afbeelding_2023-07-03_om_16
 

Minister van Sport Ben Weyts investeert € 1,6 miljoen in de ijshal van Sport Vlaanderen in het Vlaams-Brabantse Liedekerke en verzekert zo het voortbestaan van de schaatsbaan. De infrastructuur was stilaan verouderd en de energiekosten liepen zo hoog op dat ze de exploitatie kunnen bemoeilijken. De renovatiewerken worden maximaal afgewerkt tegen 31 juli, want dan zal de schaatsbaan in Liedekerke zeer uitzonderlijk tijdens de zomer al de deuren openen voor Vlaamse topsporters en toekomstige talenten die zich in de zomer verder willen ontwikkelen. Normaal kunnen topschaatsers zoals Loena Hendrickx tijdens de zomer terecht in Hasselt, maar daar is momenteel een technisch defect aan de koelinstallatie. Het zogenaamde ‘zomerijs’ verhuist daarom dit jaar naar Liedekerke. “We maken een duidelijke keuze voor de schaatsbaan in Liedekerke”, zegt Weyts. “We investeren in sportkwaliteit en dus ook in kwaliteitsvolle sportinfrastructuur. Elk jaar genieten tienduizenden bezoekers in Liedekerke. We zorgen ervoor dat dit ook in de toekomst nog kan en we zorgen dat er dit jaar wat extra topsporters bij zijn”.

De ijshal van Sport Vlaanderen in het Vlaams-Brabantse Liedekerke is erg populair bij schaatsclubs, scholen en gezinnen. In het voorbije schaatsseizoen lokte de schaatsbaan zo’n 90.000 enthousiaste bezoekers, waaronder ook enkele topsporters die er hun trainingen afwerken. De infrastructuur is echter verouderd en de energiekosten lopen zo hoog op dat ze de exploitatie kunnen gaan bemoeilijken. Een oudere schaatsbaan kan een echte energievreter zijn en het is er ook niet altijd makkelijk om de kwaliteit van het ijs hoog genoeg te houden. De ijshal is tijdens de zomermaanden sowieso gesloten en zou normaal gezien pas medio september heropenen.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts investeert nu € 1,6 miljoen in de ijshal van Liedekerke. Dankzij allerlei infrastructuurwerken zal de schaatsbaan duurzamer worden voor de toekomst en kan de energiefactuur structureel dalen. Zo komt er onder meer nieuw buitenschrijnwerk, een renovatie en isolatie van het dak en er worden zonnepanelen geplaatst. In de toekomst zal ook alle warmte die vrijkomt bij het koelen van de ijsbaan gerecupereerd worden om zo weinig mogelijk energie verloren te laten gaan. Ook het regenwater zal opgevangen worden en hergebruikt om ijs te maken voor de schaatsers.

Zomerijs

Er wordt nu met man en macht gewerkt om de werken maximaal af te hebben tegen 31 juli, want dan zal de schaatsbaan in Liedekerke zeer uitzonderlijk openen voor Vlaamse topsporters en toekomstige talenten die zich in de zomer verder willen ontwikkelen. Normaal kunnen deze schaatsers tijdens de zomermaanden terecht in Sport Vlaanderen Hasselt, maar daar is nu een technisch defect aan de koelinstallatie. Hasselt kan pas na de zomer weer open. 

Topschaatsers zoals Loena Hendrickx (kunstschaatsen), Adriaan Dewagtere, Tineke den Dulk, Alexandra Danneel, Ward Pétré, Enzo Proost, Warre Van Damme, Warre Noiron (Be Gold & nationaal team Shorttrack) én heel veel piepjonge schaatsers die deelnemen aan sportkampen rond shorttrack, kunstschaatsen en ijshockey kunnen in augustus dus terecht in Liedekerke. Zo kunnen onze Vlaamse topsporters én onze toekomstige talenten zich verder blijven ontwikkelen op sporttechnisch vlak. Elke vrijdagavond én zaterdag- en zondagnamiddag zullen er ook publieke schaatsbeurten zijn voor het grotere publiek. 

 

“Liedekerke kan zich opmaken voor een topsportzomer. Veel dank aan het personeel dat hiervoor uit vakantie komt en aan de atleten die zich flexibel tonen”, zegt Weyts. “Dankzij de renovatie komen er bovendien nog vele mooie jaren. Talloze mensen uit Vlaams-Brabant en daarbuiten hebben warme herinneringen aan de schaatsbaan in Liedekerke. We verzekeren nu het voortbestaan van de ijshal, zodat ook volgende generaties er nog veel plezier kunnen beleven”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 01 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief