LIEDEKERKE/ ROOSDAAL - "Beestig"

C21

LIEDEKERKE/ ROOSDAAL - "Beestig"

Beestig02_foto_editiepajot
Beestig01_foto_editiepajot
Beestig03_foto_editiepajot
Beestig04_foto_editiepajot
 

“Beestig” is de titel van het gezamenlijk project van onze Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunst Liedekerke, Ninove, Gooik, Opwijk, Geraardsbergen, Asse, in het Gemeenschapscentrum “Het Koetshuis” aan de Kristus Koninglaan in Strijtem (Roosdaal). Op 17 en 18 mei + 24 en 25 mei, telkens van 11.00 tot 18.00 u.

De Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunst telt meer dan 1200 leerlingen vanaf 6 jaar tot ver over de pensioengerechtigde leeftijd. De school telt 6 vestigingsplaatsen; de hoofdschool Liedekerke en de filialen Ninove, Gooik, Opwijk, Geraardsbergen en Asse.
Naast Beeldende artistieke ontplooiing voor kinderen van 6 tot 11 jaar en jongeren van 12 tot 17 jaar, kunnen volwassenen vanaf 18 jaar er leren tekenen, schilderen, en beeldhouwen, je kan er keramiek leren (pottendraaien of sculpturale keramiek) of de vele kantwerksoorten toepassen in hedendaagse uitdrukkingsvormen.
Deze grote groep studenten krijgt de kans haar creativiteit te ontplooien onder begeleiding van professioneel opgeleide leraarskunstenaars. Om het brede publiek te laten kennismaken met het artistiek potentieel van de school organiseren wij naast de opendeurdagen, tentoonstellingen allerhande en eindeschooljaarstentoonstellingen ook nog tweejaarlijkse thematentoonstellingen.
Deze keer koos het Academieteam voor het thema “BEESTIG”. Het thema “BEESTIG” kan zowel in de letterlijke- als de figuurlijke betekenis geïnterpreteerd worden. “Het Beest” heeft de mens geïnspireerd van in de vroegste oorsprong van de menselijke beschaving. De eerste tekens van artistieke activiteit tonen ons immers ‘beesten’ in de rotsschilderingen van Altamira en Lascaux. Ook in oude beschavingen van Zuid Amerika over Egypte tot in de ‘Metamorphoses’ van Ovidius in het oude Griekenland blijft de mens gefascineerd door het beest en de ontmoetingen van mens en beest, zowel in de reële wereld als de wereld van de verbeelding. Er zijn de zogenaamde “wilde beesten” en de “gedomesticeerde beesten”, een spanningsveld dat in onze hedendaagse wereld met zijn groeiend besef van dierenwelzijn en milieubewustzijn steeds meer vragen oproept. Bovendien worstelen we ook vandaag nog altijd met het begrip ‘het beest in de mens’. Hoe sterk lijkt de mens op het beest en hoeveel verschilt hij er van ?
Het thema ”BEESTIG” biedt dus veel interpretatiemogelijkheden en de leerlingen van onze academie hebben al hun creativiteit gebruikt om het thema van deze tentoonstelling in al zijn facetten te verkennen. Als locatie voor deze tentoonstelling kozen wij voor het door de gemeente Roosdaal pas gerestaureerde koetshuis in Strijtem.
De Academie voor Beeldende Kunst en haar leerlingen leveren een belangrijke bijdrage als cultuurambassadeur van Liedekerke tot in de wijde omgeving. Meer info: tel. 053/64.55.97 fax: 053/64.55.09 mail: gabk@liedekerke.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2008
Gerrit Achterland
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief