LIEDEKERKE - Maren Van Vaerenbergh wint juniorjournalistenwedstrijd

LIEDEKERKE - Maren Van Vaerenbergh wint juniorjournalistenwedstrijd

Editiepajot_liedekerke_juniorjournalistenwedstrijd_foto_isabelle_brackeva

Voor het tweede schooljaar op rij nam de Middenschool uit Liedekerke deel aan de regionale juniorjournalistenwedstrijd van het Davidsfonds. Vorig schooljaar behaalde de Middenschool met de leerling Sam Meert de derde plaats. Ditmaal scoorden de leerlingen nog beter. Maren Van Vaerenbergh van 1A behaalde met het verhaal van “Kleine Omer” de eerste plaats. Ze mocht op de officiële plechtigheid van zaterdag 17 januari 2009 in het IKSO haar eerste prijs – een mooi pakket jeugdliteratuur - gaan afhalen.

Kleine Omer

Kleine Omer was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog volop aan de gang was. Hij woonde dichtbij de spoorweg waar ik nu woon. Vanuit mijn slaapkamerraam zie ik in de verte de treinen voorbijrazen. Maar in de tijd van kleine Omer waren het niet enkel mensen op weg naar het werk of om een andere reden die de trein namen. Ook de transporten naar de concentratiekampen tuften er voorbij. Die transporten gebeurden met wagons die eigenlijk dienden om vee te vervoeren. Zij reden heel langzaam want daar vond de wissel van de sporen plaats. Dat werd toen nog met de hand gedaan zodat de trein een tijdje moest stilstaan.

Op het platteland deed het steeds snel de ronde wanneer er een volgend transport zou passeren. Zo gebeurde het op een zwoele zomeravond. Kleine Omer trok samen met zijn moeder en nog vele andere moeders en kinderen uit de buurt naar de spoorweg. De moeders zeulden emmers water met zich mee, de kinderen droegen de bekers. Toen de trein begon te vertragen tilden de moeders hun kinderen op om door een opening de dorstige mensen wat te laten drinken.

De soldaten wisten dit wel maar lieten het toch toe. Waarschijnlijk niet uit menslievendheid, maar dan zouden ze bij aankomst misschien wat minder lijken moeten opruimen.

Wat er toen gebeurde staat nog steeds in nu de’ grote Omer’ zijn geheugen gegrift. Plots sprong er voor de voeten van kleine Omer een jonge knaap uit een wagon. Hij kreeg de kans niet om nog een stap te verzetten want een SS’er haalde zijn pistool boven en knalde de jongen neer!

 Grote Omer vertelde me dit gruwelijke verhaal al meerdere keren, want hij is mijn opa. Zo wil hij me waarschuwen tot wat haat, racisme en geen respect voor andere mensen kan leiden.

Telkens wanneer ik nu uit mijn raam kijk zie ik mijn opa daar als kleine jongen bij de sporen staan. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2009
Steven Walravens
Isabelle Brackeva
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 21 sep 2020
Jacky Delcour | 19 sep 2020
Jacky Delcour | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 31 aug 2020
Marc Colpaert | 07 aug 2020

archief