Zaterdag voert civiele bescherming actie op de markt te LIEDEKERKE

C21

Zaterdag voert civiele bescherming actie op de markt te LIEDEKERKE

Manschappen_civiele_bescherming

Manschappen Civiele Bescherming Brasschaat, Jabbeke en Liedekerke voeren a.s. zaterdag actie op de zaterdagmarkt Liedekerke (18 maart ’17).

 

De plannen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om de Civiele Bescherming te hervormen, dreigen de veiligheid van alle bewoners van Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant in het gedrang te brengen. Jambon wil immers één of zelfs twee van de drie eenheden in Vlaanderen opdoeken, omdat ‘snelheid van interventie’ voor hem niet langer een criterium hoeft te zijn in de werking van de Civiele Bescherming. Sp.a Liedekerke protesteert zaterdag samen met de mensen van de Civiele bescherming van Jabbeke, Brasschaat en Liedekerke tegen die gang van zaken.

 

 

De plannen van Jambon zorgen voor beroering in gans Vlaanderen. De minister wil het takenpakket van de Civiele Bescherming reduceren: niet langer lokale eerstelijnshulp, maar enkel gespecialiseerde diensten op vlak van CBRN (chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen), “Search and Rescue” en “Crisis Management / Heavy Support”.  

 

Volgens de minister kunnen gerust een aantal van de zes operationele eenheden opgedoekt worden. De minister is immers van oordeel dat de factor “snelheid” niet langer een criterium moet zijn voor het werk van de Civiele Bescherming, zo stelde hij in de Kamer op 4 februari 2016. 

 

Met dat laatste kunnen wij het onmogelijk eens zijn: bij rampen telt elke minuut, elke seconde.  Twee of vier van de zes operationele eenheden sluiten, zoals de plannen nu voorliggen, leidt onvermijdelijk tot langere responstijden bij een ramp. Zeker wanneer de interventie uit Brasschaat –wat de enig overblijvende eenheid in Vlaanderen zou worden - zou moeten vertrekken. We weten immers sinds eergisteren dat Antwerpen de stad en regio is met de zwaarste filedruk.  Met de sluiting van kazernes zet Minister Jambon de veiligheid van de mensen op het spel.

 

Daarom zullen aanstaande zaterdag op de markt van Liedekerke de mensen van de verschillende operationele eenheden van Brasschaat, Jabbeke en Liedekerke, samen met lokale politici protesteren tegen de dreigende sluiting van operationele eenheden. Vanaf 8 uur kunnen de marktbezoekers van de vertegenwoordigers van de civiele bescherming uit eerste hand vernemen welke impact de voorgestelde maatregelen zullen hebben, de petitie voor het behoud van de operationele eenheden ondertekenen en een raamaffiche met steunbetuiging afhalen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mrt 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief