Open brief van N-VA LIEDEKERKE aan Minister Jan Jambon

C21

Open brief van N-VA LIEDEKERKE aan Minister Jan Jambon

2017-04-05_civiele_bescherming__7_a
 
2017-04-05_civiele_bescherming__4_a
 

Geachte heer Minister Jambon  

 

Beste Jan

 

De voorbije maanden hebben we meerdere malen contact gehad met uw kabinet, telkens met de vraag om informatie te verkrijgen betreffende de mogelijke sluiting van de CB kazerne te Liedekerke. Wij hebben u laten weten dat de mensen in Liedekerke en omstreken niet blij zijn met het verdwijnen van “De Civiel”. Getuige hiervan zijn de acties van de bevolking en de petitie met een tienduizendtal handtekeningen. U schoof dit protest terzijde en dat vinden wij heel jammer.

Een week geleden sloeg de beslissing om de CB in Liedekerke te sluiten dan ook in als een bom. Hoewel dit scenario al lang in de lucht hing, verdween nu toch ons laatste sprankeltje hoop. Wij willen nu echter verder kijken dan de sluiting en zien ergens wel de bedoeling van de hervormingen in. Het is inderdaad niet meer van deze tijd dat één opdracht door twee verschillende diensten wordt geleverd. Het herverdelen van de taken zal de efficiëntie van de dienstverlening zeker ten goede komen.

Door de overgang van de CB van eerstelijnshulp naar hooggespecialiseerde dienstverlening houdt dit in dat brandweerkazernes in de toekomst een meer uitgebreid takenpakket krijgen. En daar wringt net het schoentje in Liedekerke.

Wij, Liedekerkenaren, profiteerden inderdaad van de nabijheid van "onze Civiel". De

dichtstbijzijnde brandweercentrale -die van Denderleeuw- ligt in een andere brandweerzone en daarenboven gaat het om een korps van vrijwilligers. Liedekerke is nu dus afhankelijk van de brandweer van Asse. Jammer genoeg stremt het verkeer

tussen Asse en Liedekerke voortdurend, en swingen de wachttijden de pan uit. Dit is

nefast in situaties waarbij elke minuut van tel is.

_ Dinsdag 11 april 2017

N-VA Liedekerke roept daarom op om de site CB niet verloren te laten gaan! De centrale ligging en de recente modernisering van de gebouwen in Liedekerke maken van deze site dé ideale plaats voor een broodnodige brandweerkazerne in onze regio. Daarom vragen wij u om in overleg te treden met de bevoegde instanties, teneinde tot de realisatie hiervan te komen. Bij deze is dit een oproep om in dialoog te gaan met de voorzitter van Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Dirk Pieters, en met Zonecommandant van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Majoor Bert Heylen. Deze oproep is ook gericht aan onze Burgemeester Luc Wynant en, bij uitbreiding, aan alle politieke partijen in Liedekerke, om onze vraag mee te ondersteunen. Het weze duidelijk: we willen niet vervallen in een louter negatieve benadering van de huidige realiteit, maar willen werken aan een positief toekomstverhaal, met oog voor de veiligheid van de bevolking van onze en omliggende gemeenten.

Met de meeste hoogachting

Namens het bestuur van N-VA Liedekerke

Kasper Daem

Voorzitter N-VA Liedekerke

 

Burgemeester Luc Wynant: “De beslissing tot sluiting is niet een beslissing die ik zou genomen hebben. Naast het aanvechten van het besluit tot sluiting zijn wij verplicht ons grondig voor te bereiden opdat de veiligheid van onze inwoners volkomen gewaarborgd is. In die zin moeten wij noodgedwongen ook onderzoeken op welke wijze de site, degebouwen, het personeel en het materieel van de Civiele Bescherming te Liedekerke eventueel kan ingekanteld worden in de brandweerzone. Het spreekt voor zich dat dit enkel kan mits hier een gepaste financiële tegemoetkoming tegenover staat van de vandaag reeds ondergefinancierde Brandweeerzone Vlaams-Brabant West. Voor mij is dit een uiterst moeilijke beslissing in de hoop minstens een nieuwe start te krijgen voor geen gepaste civiele bescherming vanuit onze brandweerzone Vlaams-Brabant West. Nogmaals druk ik mijn dank, respect en waardering uit voor alle mensen van de Civiele Bescherming en de brandweer die onze gemeenten en onze regio dag-in-dag-uit helpen beveiligen, en dit in moeilijke omstandigheden.”

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

Luc Wynant

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief