CM en Samana Sint-Michielsbond voerden actie op de markt van LIEDEKERKE

C21

CM en Samana Sint-Michielsbond voerden actie op de markt van LIEDEKERKE

2017-04-22_samana_op_de_markt___5_a
 
2017-04-22_samana_op_de_markt___7_a
 

Samen met Samana stimuleert CM de bezoekers van de markt in Liedekerke om de kostprijs van een behandeling of consultatie met hun zorgverlener te bespreken. Hiervoor delen we een handig stappenplan uit met tien tips voor een geslaagde consultatie bij de dokter. En elke bezoeker kreeg een Samana-draagtas naar aanleiding van de nieuwe naam.

 

Als patiënt heb je het recht om op voorhand te weten hoeveel je zal betalen bij een zorgverlener. In de praktijk zijn er grote verschillen. Zo weet 84 procent van de patiënten meestal tot vaak hoeveel hij zal betalen voor een consultatie bij de huisarts. Bij de tandarts is dat maar 33 %. Op deze dag van de Patiëntenrechten wil CM zorgverleners en patiënten oproepen om ook het gesprek aan te gaan over de kostprijs van een behandeling. Om het thema onder de aandacht te brengen, voerden CM en Samana Sint-Michielsbond op zaterdag actie op de markt van Liedekerke.

 

Weten patiënten hoeveel ze zullen betalen bij hun zorgverlener? Gaan ze daarover het gesprek aan? Geven zorgverleners zelf informatie over de kostprijs? CM wilde het weten van haar leden. Meer dan 5.500 van hen vulden de enquête in. Vooral de grote verschillen tussen de zorgverleners verrassen. Zo weet 87 % van de patiënten (meestal tot vaak) op voorhand hoeveel ze zullen betalen bij hun osteopaat. Ook de huisarts (84 %), psychiater (75 %), logopedist (68 %) en kinesist (64 %) scoren goed. Bij andere zorgverleners is er nog werk aan de winkel. Bij de tandarts kent slecht 33 % de prijs op voorhand. Bij de oogarts is dat 46 %, bij de gynaecoloog 52 %.

 

Christine ging het gesprek aan met haar arts en getuigt hierover: “Het is helemaal niet evident om zo'n delicaat onderwerp aan te kaarten. In mijn geval is het echter de moeite waard geweest, want ik heb er al heel wat geld mee uitgespaard. En mijn relatie met mijn arts is nog steeds uitstekend.”

 

 

Meer info:

Ben De Wit, verantwoordelijke gezondheidspromotie en beweging, CM Sint-Michielsbond. Ben.DeWit@cm.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief