LIEDEKERKE - Nic Balthazar ziet u zitten

LIEDEKERKE - Nic Balthazar ziet u zitten

2017-10-09_ik_zie_u_zitten__8_a_administreren_personeel
 
2017-10-09_ik_zie_u_zitten__13_a_sociaal_huis___financi__le_personeel
 
2017-10-09_ik_zie_u_zitten__17_a_jd
 
2017-10-09_ik_zie_u_zitten__22_a_kleuterschool_dol-fijn
 
2017-10-09_ik_zie_u_zitten__25_a_gemeentewachten
 

Filmmaker Nic Balthazar zet zijn schouders onder de Werelddag Geestelijke Gezondheid.  Hij nodigt iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. Omdat we er nog altijd te veel over zwijgen. Terwijl spreken net een deel van de oplossing is…

 

Veel gemeenten en organisaties beantwoorden zijn oproep. Ze verkondigen aan iedereen die het mentaal moeilijk heeft: “IK ZIE U ZITTEN!” en organiseren één van de acties uit het regionale IK ZIE U ZITTEN! aanbod (www.ikzieuzitten.be). Deze acties maken allemaal deel uit van de Vlaamse campagne SAMEN VEERKRACHTIG. “Samen Veerkrachtig” is ook dit jaar weer de rode draad van de Werelddag Geestelijke gezondheid. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. 

 

In de regio Zenneland geven lokale besturen en organisaties met de IK ZIE U ZITTEN! slogan en activiteiten iedereen die het moeilijk heeft een schouderklopje. Ze benadrukken het belang van een helpende hand. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht. Geestelijke gezondheidsbingo in Galmaarden, een workshop emo-eten, muzikale portretten in Duffel en wandeltochten in Hoegaarden en Kessel-Lo.  De derde editie van de Werelddag Geestelijke Gezondheid bulkt opnieuw van de fijne activiteiten. Opvallend veel mindfulnesstrainingen ook dit jaar. En workshops over Me-time, de kracht van positief denken, slaapstoornissen en assertiviteit. Zo veel evenementen zelfs dat we er een heuse 10-daagse van maken. We trappen af op zondag 1 oktober en eindigen op dinsdag 10 oktober.

 

Het ambassadeurschap voor geestelijke gezondheid past trouwens volledig binnen het kader van  televisiemaker en filmregisseur Nic Balthazar. Met Ben X (over autisme) en Everybody Happy (over burn-out) regisseerde Nic twee prenten die nauw aansluiten op het thema. De Gentenaar twijfelde geen seconde toen we hem vroegen mee zijn schouders te zetten onder de campagne. “Er rust nog altijd een vreselijk taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft. Onze prestatiemaatschappij dwingt ons sterk te zijn. Maar wie mentaal niet helemaal fit is, wordt weggezet als zwak. Zorgwekkend, vind ik dat.”

 

In een uitgebreid gesprek hadden we het met Nic ook over veerkracht. Zijn inzicht is op zijn minst bevrijdend te noemen. “Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je omgaat met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen. Ik vind dat een mooie gedachte om mee door het leven te gaan.”

 

Het integrale interview met Nic, verschenen in Psyche, leest u in bijlage.

 

Nic Balthazar interviewen? Bel rechtstreeks 0475/29 11 35

 

 

De Werelddag Geestelijke Gezondheid praktisch:

 

• Tientallen laagdrempelige acties, verspreid over Vlaanderen.

• Van zondag 1 tot en met dinsdag 10 oktober.

• De meeste evenementen zijn gratis, vooraf inschrijven wordt aangeraden.

• Een overzicht van alle Vlaamse acties vindt u op http://www.samenveerkrachtig.be/

• Het menu voor acties in de regio Zenneland vindt u op http://www.ikzieuzitten.be/

• De Werelddag Geestelijke Gezondheid is een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor

 

Geestelijke Gezondheid (VVGG), Te Gek!?, OPGanG, het Familieplatform geestelijke gezondheid, Zorgnet-Icuro, de Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg (FDGG), Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse LOGO’s (Lokaal Gezondheidsoverleg), de overlegplatforms geestelijke gezondheidszorg, de netwerken geestelijke gezondheidszorg art. 107, de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) en Parantee-Psylos, sportfederatie voor mensen met een handicap.

 

• Contacteer de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid voor meer info op 09 221 44 34  of info@vvgg.be 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 11 jul 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 11 jul 2018
Jacky Delcour | 03 jul 2018
Jacky Delcour | 03 jul 2018

archief