Cantate Mariae “Maria Hulde” door het Gregoriaans koor Gaudeamus uit LIEDEKERKE

C21

Cantate Mariae “Maria Hulde” door het Gregoriaans koor Gaudeamus uit LIEDEKERKE

2017-10-22_cantate_maria_hulde__36_a
 
2017-10-22_cantate_maria_hulde__24_ajd
 

Het Gaudeamuskoor heeft een lange geschiedenis. Binnen een tiental dagen, op 1 november om precies te zijn, is het 45 jaar geleden dat Gaudeamus haar eerste mis zong.


Het was pater Albert Wassenberg die met het idee van een gregoriaans koor op de proppen kwam. De voorbereidende gesprekken werden gestart en resulteerden in de oprichting van een gregoriaans koor, waarin de dames meteen het voortouw namen.


Het koor wil het waardevolle van het gregoriaans in ere houden, niet uit nostalgie, noch met het idee van ‘vroeger was alles beter’ maar vanuit de wens en bezorgdheid dit rijke culturele patrimonium niet verloren te laten gaan.

 

Gregoriaans is éénstemmige muziek, in haar beginfase a capella, maar reeds vanaf de elfde eeuw met eenvoudige instrumentale ondersteuning.


Het is nog steeds de officiële muziek van de Rooms katholieke kerk.

 

Bij de volgende liederen horen jullie een aantal éénstemmige Nederlandstalige liederen. Het zijn drie liederen uit de 16de- 17de eeuw. Ten gevolge van de Reformatie en de Contra-Reformatie werden heel wat liederen geschreven in de volkstaal. Hiervoor werden bestaande melodieën gebruikt, vaak afkomstig uit de volksmuziek. Deze liederen waren niet bedoeld voor de liturgie maar voor persoonlijk, privé gebruik. Ze werden zeer populair en werden dan ook in vele huisgezinnen gezongen en uitgevoerd. Vandaag horen we ze nog af en toe in de liturgie.

 

Reeds 45 jaar verzorgt het koor verschillende vieringen , hier in de Sint-Niklaaskerk, in de parochie, maar ook buiten de gemeentegrenzen.


Met enthousiasme zongen de koorleden menig Kerstmis, Pasen, Pinksteren, Allerheiligen, maar evenzeer uitvaarten en gewone zondagen. De laatste jaren deelt het koor deze taak met het ‘Mannen- en vrouwenkoor’. Weinig pastoors kennen nog deze luxe van twee koren binnen een parochie.

 

Dank aan Marcel Van Droogenbroeck voor de jarenlange leiding en inzet. Nu geeft hij de fakkel door aan Rudy Baron.

 

Dank aan alle leden voor de trouwe wekelijkse repetities die elke vrijdag doorgaan in het parochiehuis tussen 13.30uur en 15.00uur

 

Op naar de 50 jaar !!! 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief