Vernieuwde dementietuin voor bewoners woonzorgcentrum St.-Rafaël in LIEDEKERKE

C21

Vernieuwde dementietuin voor bewoners woonzorgcentrum St.-Rafaël in LIEDEKERKE

2018-04-19_dementietuin_sint-rafa__l__11_a
 
2018-04-19_dementietuin_sint-rafa__l__21_a
 
2018-04-19_dementietuin_sint-rafa__l__36_a_jd
 
2018-04-19_dementietuin_sint-rafa__l__47_a
 
2018-04-19_dementietuin_sint-rafa__l__48__b
 
Bijlage_6_-_inrichtingsplan
 

De gemeente Liedekerke en de INL-ploegen van Pro Natura legden, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, een biodiverse dementietuin aan in het woonzorgcentrum Sint-Rafaël in Liedekerke.

 

Sint-Rafaël is een woonzorgcentrum dat binnen haar werking bijzondere aandacht besteedt aan de opvang van senioren met dementie. Het WZC beschikt reeds over een omheinde tuin waar dementerende patiënten kunnen wandelen. Deze tuin is vrij groot en bestaat volledig uit gazon, doorkruist met paden en is omgeven door struiken en bomen, een vijver en een kleine chalet voor activiteiten.

Op vraag van het woonzorgcentrum werd, in nauw overleg met het gemeentebestuur van Liedekerke en Pro Natura, de tuin heringericht tot een hoogwaardige, veilige en belevingsgerichte dementietuin. 

 

De houten meubels werden ontworpen door het leerkrachtenteam en de leerlingen van de richting hout van het GO! Atheneum Liedekerke. Zij hebben dit schooljaar hard gewerkt om dit mooie project tot een goed einde te brengen. ‘De samenwerking tussen de gemeente, het woonzorgcentrum en de school is zeer vlot verlopen en we mogen trots zijn op het resultaat van onze leerlingen’ zegt directeur van het GO!AL, Jethro De Schinckel. 


Een dementietuin is een belevingsgerichte tuin voor ouderen met dementie. De prikkels die deze ouderen er beleven  zijn vaak een van de weinige manieren om contact met hen te leggen. De aanwezigheid van vlinders, insecten en vogels en het zaaien en planten van kruiden of bloemen kan herinneringen oproepen aan het verleden en een aanzet zijn tot dialoog of 'zich goed voelen'.

 

‘We steunen dit bijzonder natuurproject van de gemeente Liedekerke met 2.743,56 euro omdat het een uniek project is waarbij natuur en biodiversiteit gekoppeld worden aan het welbevinden van deze ouderen’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ’Dankzij nieuwe oeverplanten aan de heraangeleg de vijver, inheemse hagen, bloemen en fruitbomen, een rolstoelvriendelijke vlonder naar de chalet en ruimte voor kippen vergroot de dementietuin de biodiversiteit in de directe omgeving en de belevingswaarde voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Deze nieuwe dementietuin is dus goed voor mens én natuur. We hopen dat veel andere woonzorgcentra dit voorbeeld volgen’.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 01 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief