LIEDEKERKE - Bart Van den Neste nieuwe voorzitter ILvA

LIEDEKERKE - Bart Van den Neste nieuwe voorzitter ILvA

2019-02-20_ilva__1_a
 

Op 19 februari 2019 heeft de Raad van Bestuur van ILvA de Aalstenaar Bart Van den Neste aangeduid als de nieuwe voorzitter van ILvA voor de komende legislatuur. Hij volgt Maarten Blommaert op, die de afgelopen 6 jaar het voorzitterschap heeft waargenomen.

 

ILvA heeft in die periode ingezet op duurzaamheid, ook in de eigen werking. Het wagenpark is vergroend, met maar liefst 23 vrachtwagens en 3 bestelwagens die op aardgas rijden. Een eigen CNG-tankstation, dat bovendien voor externen toegankelijk is, levert hiervoor de brandstof. 

 

De eigen gebouwen worden voorzien van zonnepanelen. Op een beschikbare ruimte van maar liefst 10.000 m² dak ligt immers heel wat zonnepotentieel.  De installatie ervan gaat bijna van start. 

 

In een razend tempo is een nieuwe GFT-composteerinstallatie gebouwd die alle 28.000 ton GFT uit het werkingsgebied op een 8-tal weken tot compost verwerkt.

 

In de gemeente met de hoogste restfractiecijfers van het ILvA-werkingsgebied, zijnde Oosterzele, wordt het afval vanaf 1 januari 2018 gewogen via gechipte containers.  De inwoners betalen per kilogram restfractie en hebben dus volledige controle over hun eigen afvalfactuur.  Het resultaat is indrukwekkend: het restfractiecijfer is er op 1 jaar tijd gedaald van 123 kg naar 95 kg per inwoner. 

 

De afgedekte stortplaatsen krijgen nieuwe bestemmingen. In Voorde wordt een bos van 10 hectare met 20.000 streekeigen bomen aangeplant. En in Vlierzele is een bestek gelanceerd om op de afgedekte deponie een golfterrein te ontwikkelen. 

 

De afgelopen jaren is ook voluit op afvalpreventie ingezet. Er is een Milieukrant gelanceerd en ILvA communiceert nu ook via Facebook en een vernieuwde website. Dit heeft er mee voor gezorgd dat de afvalcijfers stabiel zijn gebleven en de afvalberg onder controle blijft. 

 

Maarten Blommaert is erg tevreden met deze resultaten van de laatste 6 jaar: “We hebben volop de kaart van de duurzaamheid getrokken. Alsmaar meer mensen zijn zich bewust van de milieuproblematiek. Het besef groeit dat iedereen een steentje kan bijdragen, bijvoorbeeld door minder plastic te gebruiken of door afval te vermijden. Er is voor ILvA en dus voor de nieuwe voorzitter een grote rol weggelegd om hier mee over na te denken. Ik wens mijn opvolger daar heel veel succes mee en ik geef de fakkel vol vertrouwen door aan Bart”. 

 

De uitdagingen voor Bart Van den Neste zijn groot. Hoe zorgen we er voor dat er minder afval is? Hoe kan ILvA de inzameling nog efficiënter en milieuvriendelijker maken? Kan de digitalisering een rol spelen in hoe en wanneer we inzamelen. Moeten we meer ondergronds gaan inzamelen in onze stadscentra?  “Een grote omwenteling die voor de deur staat, is de inzameling van alle plastic verpakkingen vanaf 1 juni 2019. We zullen een pak afval uit de gele zak kunnen halen, want alle plastic verpakkingen mogen vanaf dan in de PMD-zak. Dat betekent een enorme toename van de hoeveel afval dat gerecycleerd zal worden. Ik begin aan een boeiende 6 jaar. Ik kijk er dus erg naar uit om mee vorm te geven aan het afvalbeleid van de toekomst”, aldus de nieuwe voorzitter.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 feb 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 12 mrt 2020

archief