WZC Sint-Rafaël opent op 11 oktober 2019 officieel zijn tweede campus in LIEDEKERKE “Residentie Sara”

WZC Sint-Rafaël opent op 11 oktober 2019 officieel zijn tweede campus in LIEDEKERKE “Residentie Sara”

2019-10-11_campus_sara__1_ab
 
2019-10-11_campus_sara__4_ab
 
2019-10-11_campus_sara__31_ab
 
2019-10-11_campus_sara__42_ab
 

Op 7 november 2016 begon vzw Zorg-Saam in de Monniksbosstraat in Liedekerke met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum, naast de site van de school Sint-Gabriël. Dat markeerde de eerste fase in de vervanging van het WZC Sint-Rafaël in de Kasteelstraat dat voortaan op twee sites wordt gehuisvest. In totaal ging het over 230 woonzorgkamers, 10 plaatsen voor kortverblijf, een centrum voor dagverzorging en enkele inleunflats en assistentiewoningen. De huidige hoofdsite in de Kasteelstraat blijft behouden voor 139 woonzorgkamers, een centrum voor dagverzorging, inleunflats en assistentiewoningen. 

 

In de gloednieuwe Residentie Sara vinden nu de resterende 99 bedden, 2 inleunflats en 3 assistentiewoningen een warm onderdak. Residentie Sara bevindt zich op de hoger gelegen valleiflanken en kijkt uit over de glooiende weilanden, bossen en beekjes van de Dender. 

 

Met oog voor een persoonlijker toets 

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen met telkens 33 of 35 woonzorgkamers.
Elke afdeling wordt opgedeeld in 2 leefgroepen van 16-17 bewoners. Die leefgroepen kunnen op hun beurt worden verdeeld over 2 leefruimtes. Zo kunnen activiteitengroepjes van 8 personen worden gevormd. Dat beantwoordt helemaal aan de principes van kleinschalig genormaliseerd wonen. 

 

De deelvleugels hebben per verdieping telkens een grote leefruimte met onder meer een eigen (verdeel-)keuken, een verpleegpost, een badkamer, berging en sanitair. 

 

Gemeenschappelijke diensten 

De twee vleugels met de zorgafdelingen worden van elkaar gescheiden door het centrale gedeelte dat drie bouwlagen bevat. Daarin zijn de gemeenschappelijke diensten ondergebracht: de ingang, de administratieve functies, de cafetaria die van op het gelijkvloers via de vide zichtbaar is en de kinesitherapieruimte. 

 

Alle logistieke functies zijn ondergronds ingeplant en rechtstreeks toegankelijk via de laad- en loszone. Door het aanzienlijke hoogteverschil op het terrein kan daglicht worden gebracht tot op het keldemiveau, waar onder meer de centrale warme keuken is. 

 

Mooi ingebed in de omgeving 

De tuinen sluiten goed aan bij de lokale topografie. Verzonken tuinen zorgen bovendien voor een veilige omgeving en voldoende privacy voor de bewoners in de individuele kamers. Dankzij de vele vergezichten die de tuin biedt, komt het landelijke karakter helemaal tot zijn recht. Een wadi zorgt voor een waterbuffering. Er is ook een wandelpad dat de site met de buurt verbindt. 

 

Duurzaam karakter 

Het gebouw werd thermisch sterk geïsoleerd, wat resulteert in een laag K -peil (25). Er werd een BEO-veld (boorgaten-energie-opslag: manier om met energie uit de bodem te koelen ofverwarmen) met warmtepompen geïnstalleerd. Dat zal het gebouw in de zomer van topkoeling voorzien via het ventilatiesysteem (type D, pulsie en extractie), en in de winter het cv-water voorverwarmen. Daardoor
heeft het gebouw een erg laag energieverbruik (E-peil van 56). 

 

De vijf grote voordelen op een rij:

 

1/ meer wooncomfort 

ruime kamer met een zithoek, persoonlijke bergruimte en kleerkast 

bed met lambrisering 

eigen sanitaire cel en douche met verschuifbare wand, zodat de bewoners in de 

privacy van hun kamer kunnen worden gewassen 

mooi uitzicht door een groot raam 

verwarming en verkoeling via zonwering met luifel 

goede ventilatie 

ledverlichting 

groot formaat tv 

wifi 

warme parketprintvloer 

 

2/ verbeterde werking 

meer aandacht voor zorg én wonen 

kleinschaliger 

woonkamer- en eetkamerwerking 

 

3/ kleinere woongemeenschap 

kleinere groepen van 16-17 bewoners leven samen 

elk met eet- en zithoek 

terrassen enlofbinnentuin 

 

4/ nieuw en duurzaam gebouw 

cafetaria en seniorenrestaurant op 1 e verdieping met groot buitenterras en mooi
uitzicht over de omgeving 

lang gebouw in 4 delen opgesplitst, zodat de loopafstand voor medewerkers op 

de woongemeenschappen toch kort blijft 

een badkamer met plafondlift per groep van 18 bewoners 

uitgeruste kinesitherapieruimte 

stille ruimte 

kapsalon 

uitgeruste keuken 

aandacht voor duurzame energie: warmtepomp en BEO-veld, ledverlichting,
laag energieverbruik met E-peil 561 sterk geïsoleerd, recuperatie hemelwater
voor toiletspoeling 

 

5/ aantrekkelijke omgeving 

mooi ingerichte tuin 

natuurgebied 

lagere school (contact met kinderen) 

nieuwappartementencomplex 

 

Bedankt

Aan dit project werkten tal van bedrijven en personen mee. Onze dankbaarheid
gaat dan ook uit naar: architectenbureau B2Ai, in het bijzonder Steven Martin & Stijn Colpaert 

de bouwaannemer VanTornhout, in het bijzonder Jonas De Brouwer het ingenieursbureau Istema, in het bijzonder Bart Faict elektriciteit: EEG, in het bijzonder Mike Vandekerckhove HV AC: Vandewalle, in het bijzonder Bram Tournoij binnenschrijnwerk: Van Den Rijse, in het bijzonder StefLuppens oproepsysteem: Televic, in het bijzonder Valentijn Van de Steen telefonie en wifi: Telecom IT, in het bijzonder Maxim Gelaude tv: Screen Services, in het bijzonder Wouter D'Heere, buitenaanleg: Wulteputte, in het bijzonder Gert Van Hecke keukeninrichting: GBM, in het bijzonder Wim Leus meubelen: Haelvoet, in het bijzonder Charlotte Keerman bureau-inrichting: Art Nivo, in het bijzonder Jan Van Havermaet / B2Ai, in het bijzonder Joost Claeys liften: Coopman, in het bijzonder Tom Persyn signalisatie: Sign Bureau, in het bijzonder Johan Lambrechts. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 okt 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 11 nov 2019

archief