LIEDEKERKE - Textielinzameling enkel nog via De Kringwinkel en één private partner

C21

LIEDEKERKE - Textielinzameling enkel nog via De Kringwinkel en één private partner

20200228_textielcontainers3__004_ab
 

Vanaf 1 maart 2020 mogen enkel vzw De Kringwinkel Stroom, vzw De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen en het tijdelijk handelsvennootschap rond V.I.C.T. textiel inzamelen binnen het werkingsgebied van ILvA. Deze partners hebben een concessie van 5 jaar voor de textielinzameling en mogen enkel op de aangeduide locaties textielcontainers plaatsen. Hiermee wordt de wildgroei aan containers een halt toegeroepen en kan het illegaal inzamelen van textiel bestreden worden. Enkel De Kringwinkel Stroom en De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen mogen ook textiel aan huis inzamelen. Er zijn duidelijke afspraken rond het opruimen van sluikstorten vastgelegd. 

 

Er was al enige tijd nood aan een andere aanpak rond de inzameling van textiel. Om een halt toe te roepen aan containers die overal in het straatbeeld opduiken en om het inzamelen van textiel door onbekende organisaties tegen te gaan, heeft ILvA een concessie uitgeschreven. Daarnaast wil ILvA er voor zorgen dat er meer textiel wordt ingezameld. Er verdwijnt immers nog te veel textiel bij de restfractie, zo’n 7 kilogram per jaar per inwoner. 

 

De concessie voor textielinzameling in de komende 5 jaar is verdeeld in verschillende percelen. Het eerste perceel bevat 189 containers in het volledige werkingsgebied en is toegewezen aan de vennootschap Vlaams Inzamelcentrum Textiel. Deze containers herken je aan hun groene kleur. 

 

De andere percelen zijn voorbehouden voor de sociale economie. Deze containers hebben een grijze kleur en dragen het logo van De Kringwinkel. Met de opbrengst van de textielverkoop creëren zij lokale sociale tewerkstelling en ondersteunen zij, in samenwerking met de OCMW’s, mensen met financiële problemen. De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen zal 76 textielcontainers in Kluisbergen, Zottegem, Liedekerke, Ninove, Herzele, Geraardsbergen, Galmaarden en Denderleeuw beheren. In Aalst, Affligem, Erpe-Mere, Haaltert, Lede, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem zal De Kringwinkel Stroom 85 textielcontainers in concessie hebben. 

 

Concreet betekent dit dat enkel de 3 hierboven vermelde concessiehouders het recht op textielinzameling hebben en dat ook inzamelingen door serviceclubs of scholen niet langer mogelijk zijn. Enkel de containers die ook het ILvA-logo dragen zijn nog toegelaten. Alle andere zijn illegaal geplaatst en zullen verwijderd worden, zowel van het openbaar als van privéterrein. ILvA heeft in eerste instantie alle gekende textielinzamelaars aangeschreven om hun containers weg te halen voor 1 maart 2020. Wanneer dit niet is gebeurd, zal een proces verbaal worden opgesteld en zal ILvA de containers weghalen, in samenwerking met de betrokken stad of gemeente.

 

De regels rond de textielinzameling wijzigen niet. In de containers en tijdens de inzameling aan huis, mag naast draagbaar textiel of leder ook versleten of beschadigd textiel worden aangeboden, zolang het proper is. Ook beddengoed, schoenen en speelgoedknuffels zijn welkom. Nog steeds geldt de regel dat je alles in zakken aanbiedt. Matrassen, tapijten, zetelkussens, nat of besmeurd textiel en ander afval zijn niet welkom. 

Alle betrokkenen zijn tevreden met de regeling rond de textielinzameling. Dankzij deze welomlijnde concessie, waaraan alle geïnteresseerde marktspelers konden deelnemen, blijft er een grote rol voorbehouden voor de sociale tewerkstelling, zodat mensen die moeilijk aan een job geraken, doorgroeikansen krijgen op de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt de wildgroei van containers aangepakt en kan er kort op de bal worden gespeeld in het geval van sluikstorten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 01 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief