LIEDEKERKE - G-sport proeftuin

C21

LIEDEKERKE - G-sport proeftuin

118977778_1940021462813518_2629773665816423660_o
 

Starten met een G-sportproject in Sport Vlaanderen Liedekerke is al langer dan vandaag een intentie. Het is eigenlijk eenvoudig: G-sport schaatsen bestaat gewoonweg niet in Vlaanderen. Correctie: op het initiatief sledgehockey in Deurne na. Sledgehockey is ijshockey voor mensen met een beperking aan de onderste ledematen. Een prachtclub trouwens, die van Deurne, met toffe mensen die een spectaculaire sport beoefenen.

 

Het G-sport project in Sport Vlaanderen Liedekerke wil wat verder kijken: schaatsen aanbieden voor G-sporters, niet enkel met een fysieke maar ook met een mentale beperking. Het volledige G-sport spectrum dus. Ambitieus, jazeker, maar de moeite waard.

 

Sport Vlaanderen Liedekerke ontvangt reeds jaren schaatsers uit MPI’s of instellingen waar deze doelgroep sporters verblijft. Zelfs zo’n 1.400 per seizoen. Daar zijn we trots op, maar een échte gerichte werking was er niet.

 

Gesprekken met de federaties G-sport, overleg met het hoofdbestuur van Sport Vlaanderen, samenwerking met de G-sport coördinatoren van de promotiedienst Sport Vlaanderen Vlaams-Brabant en Brussel, enthousiaste individuen, een in mekaar geknutselde rolstoel op schaatsen… de G-sport werking rond schaatsen is in de ijsbaan van Sport Vlaanderen effectief van start gegaan.

 

START

Voor Sport Vlaanderen is de ondersteuning en promotie van G-sport reeds jaren een prioriteit en die werking is prima uitgebouwd, samen met de federaties G-sport. Rond ijsschaatsen… niet direct iets. Om die leemte in te vullen werd de ijsbaan van Sport Vlaanderen Liedekerke gekozen voor het opzetten van een Proeftuin G-sport. Belangrijk? Heel zeker. Dit is écht hét startmoment.

 

Vorig jaar, 2019, wordt in Liedekerke de G-Ssportclub GSSL opgericht. G-Sport Schaatsen Likert. Met volle steun van Sport Vlaanderen begint deze club met… één lid. Maar het is een begin. Na twee weken komt een tweede kandidaat G-sporter een kijkje nemen… Ondertussen zijn ze met twaalf.

 

De club wil álle mensen met een beperking, van welke vorm dan ook, de kans geven om te sporten. Te schaatsen of van d beleving op het ijs te genieten. In eerste instantie wordt er gewerkt op een louter recreatieve basis, ook in samenwerking met de clubs die in Sport Vlaanderen Liedekerke actief zijn, maar er wordt luidop gedroomd van een G-sport competitie schaatsen in de toekomst

 

GSSl draait op een tiental vrijwilligers die de club leiden en de activiteiten ondersteunen en op drie lesgevers. Vrijwilligers, lesgevers en personeelsleden van Sport Vlaanderen Liedekerke scholen zich bij in G-sport, onder meer via de opleidingscursussen van de Vlaamse Trainersschool.

 

WAT STAAT ER TE DOEN?

De G-sportclub is van start, maar daar blijft het niet bij.
° tijdens het openingsweekend van het seizoen 2020 – 2021 is het meteen raak op zaterdag 19 september. In de namiddag wordt er een kennismakingsdag georganiseerd met den G-schattenjacht op het ijs en in de ijshal. Een gezinsgebeuren voor kinderen met een beperking die op zoek gaan naar de schat. Een beleving voor hen, maar meteen ook een infomoment voor de ouders. Zij worden ontvangen door de G-sport coördinatoren van de promotiedienst Sport Vlaanderen Vlaams-Brabant en Brussel.

 

° MOEV en SV organiseren een G-initiatief op 17 november. Concrete invulling nog af te stemmen, maar de bedoeling is om een aangepast Multimove aanbod te voorzien voor een oudere leeftijdsgroep (dus aangepast materiaal).


Overleg Sven (MOEV VL Bru), Jens (MOEV OVL), Sophie VO en Wim S. Doodle uitgestuurd.

° GSSL en Sport Vlaanderen bereiden twee initiatiedagen voor: eentje tijdens en eentje buiten de schooluren. De activiteit tijdens de schooluren vindt plaats op 1 december. Voor de activiteit buiten de schooluren wordt een geschikte datum gezocht.

 

De Proeftuin G-sport schaatsen in Sport Vlaanderen Liedekerke is een uniek initiatief in het Vlaamse sportlandschap dat alle aandacht verdient en dat door het enthousiasme van wie er bij betrokken is alle kans op slagen heeft. 

 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2020
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief