Creativiteit als therapie in tijden van Covid 19 op GO! Atheneum LIEDEKERKE

C21

Creativiteit als therapie in tijden van Covid 19 op GO! Atheneum LIEDEKERKE

Image1-2

Het GO!AL gaat creativiteit en kunst inzetten om de Corona pandemie en alle nare gevolgen te verwerken. In deze huidige Corona periode met lockdowns, afstandsonderwijs en beperken van sociale contacten hebben veel jongeren het moeilijk. De school wil de leerlingen laten nadenken over de mentale gevolgen die deze crisis veroorzaakt. Maar ze willen ook de verveling tegengaan en de leerlingen uitdagen om al hun talenten te ontdekken en hun creativiteit te gebruiken om hun gevoelens uit te drukken.

 

Kunst als therapie

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens verzet zich tegen minder artistieke vakken op school: “Jonge hersenen moeten brede inspiratie krijgen” zei hij in een interview op de VRT. Hij wijst op het belang van kunstvakken in het secundair onderwijs. Gevoelens en emoties worden eenvoudiger geuit via kunst. Kunst is vaak een reflectie van wat mensen denken, voelen of van wat er in de actualiteit rondom hen gebeurt. Creatieve uitingen tonen hoe mensen zich voelen. Het artistieke helpt ook om situaties in het leven op te lossen. Vijf redenen voor kunsttherapie: ten eerste overzicht, afstand nemen van een situatie of gebeurtenis; ten tweede inzicht, inzoomen, blijven kijken in plaats van te vluchten voor een gedachte; ten derde vooruitblik, positieve doelen formuleren doen de motivatie stijgen; ten vierde analyse van situaties in stappen en fases, volgorde van gebeurtenissen in verleden en probleem in de toekomst vermijden; ten vijfde visueel verslag, via creatieve uitingen, een beetje zoals notulen van een vergadering. Problematisch wordt het als men problemen of gebeurtenissen gaat verdringen. Dit automatisch overlevingsmechanisme neemt de oorzaak niet weg. Daarom is het heel belangrijk gevoelens te tonen via creatieve uitingen.

 

Creativiteit  en geestelijke gezondheid in het Secundair onderwijs 

Het GO!AL wil drie doelen nastreven door leerlingen aan te zetten hun gevoelens rond deze Corona periode via creativiteit te uiten. Zo houdt de school actief contact met haar leerlingen tijdens het afstandsonderwijs en de vakantie. Daarenboven willen we ze aanzetten tot een nuttige activiteit om de verveling te doden. Maar we willen vooral de vakoverschrijdende eindtermen, of kortweg VOET, realiseren die in de tweede en derde graad anders weinig aan bod komen: namelijk geestelijke gezondheid en creatieve en esthetische bekwaamheid. 

Steeds meer jongeren kampen met mentale problemen, gelukkig wordt daar steeds meer aandacht aan besteed via onder andere ‘Rode Neuzendag’. Wij willen van onze leerlingen een reflectie van wat ze denken, voelen en zien in Corona-periode. Bovendien willen we onze leerlingen motiveren om hun creativiteit te uiten. “Jongeren enkel in de vrije tijd met kunst en muziek in contact brengen is onvoldoende, wie bijvoorbeeld in armoede leeft, kan van die extra lessen en hobby’s enkel dromen. Daarmee bevestig en versterk je ongelijkheid. Blootstelling moet er zijn voor iedereen”, volgens Peter Adriaenssens.

 

‘Tekenen in Lockdown’ in het SMAK Gent

Inspiratie vond het GO!AL in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Zij riepen alle burgers op tot ‘Tekenen in Lockdown’. “In die periode was het tijd om even op onszelf terug te vallen en daarom was het dé uitgelezen periode om een tekening te maken. Tekenen is, net zoals schrijven, een activiteit die vaak in afzondering wordt beoefend. Ze kregen ongeveer 400 tekeningen. Die lockdown tekeningen zijn een illustratie van hoe mensen zich voelden tijdens de lockdown. Dit resulteerde in een tentoonstelling en een boek.” Volgens Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het SMAK. Het GO!AL wil echter verder gaan. Normaal worden er de week voor de kerstvakantie tal van activiteiten georganiseerd op school om aan de VOET’en te werken. Door de Corona crisis kunnen deze niet doorgaan dus gaat de school voor een waardig alternatief

 

Wedstrijd

De leerlingen van het GO!AL worden opgeroepen om massaal deel te nemen aan een wedstrijd waar ze op een creatieve en kunstzinnige manier kunnen tonen hoe ze zich voelen tijdens deze Corona pandemie. Onder het motto ‘Tijd voor creativiteit: Wat doet covid-19 met jou? Welke gevoelens ervaren jullie tijdens deze moeilijke periode?’, wil de school de leerlingen warm maken om hun antwoord op de vraag uit te drukken in een zelfgemaakt kunstwerk. “Wij willen onze leerlingen uitdagen en hun ontwikkeling stimuleren” aldus het directieteam. Laat jullie creatieve brein de vrije loop! Dit kunstwerk kan vele vormen aannemen: een tekening, een foto, een schilderij, een beeld, een film, een gedicht, een lied, een brief, een strip, een cartoon, een collage, storytelling, een (zelf)portret, een stilleven, een landschap vanuit je raam, … De kunstwerken moeten ingediend worden op de eerste lesdag na de kerstvakantie. Op het einde van die eerste lesweek in het nieuwe jaar worden de winnaars bekend gemaakt, na beoordeling van een interne jury van personeelsleden: de eerste krijgt 100 euro (winnaar), de tweede 50 euro en de derde 25 euro. Deze mooie geldprijzen moeten onze leerlingen motiveren om deel te nemen aan de wedstrijd. Na de Corona-pandemie wil de school graag een tentoonstelling organiseren op school om al de kunstwerken aan het grote publiek te tonen.

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 dec 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 16 jan 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert/Marc Colpaert | 20 dec 2022

archief