LIEDEKERKE - Etienne Schouppe verdacht van handel met voorkennis

C21

LIEDEKERKE - Etienne Schouppe verdacht van handel met voorkennis

Editiepajot_liedekerke_etienne_schouppe_foto_jacky_delcour
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. - Foto Jacky Delcour.

Het Brusselse parketgeneraal bevestigt dat er een gerechtelijk strafonderzoek is geopend tegen staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe en andere onbekende verdachten wegens misbruik van voorkennis. Dat is deze voormiddag vernomen van advocaat-generaal De Bruyne. Het onderzoek wordt gevoerd door een raadsheer bij het Brusselse hof van beroep. Het parketgeneraal wenst er op te wijzen dat in gerechtelijke onderzoeken nog steeds het vermoeden van onschuld geldt.

Dossier overgemaakt

Het gerechtelijk onderzoek is er gekomen nadat de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBFA) aan het parketgeneraal een dossier rond enkele verdachte transacties heeft overgemaakt. Het gaat om een verkoop van KBC Ancora-aandelen in mei 2009. Etienne Schouppe zou begin mei een pakket aandelen verkocht hebben, net voor de overheid een derde reddingsoperatie voor KBC uitvoerde.

Geen details

Over het verloop van het gerechtelijk onderzoek wenst het Brusselse parketgeneraal geen details te verstrekken. "We bevestigen alleen dat het gaat om een onderzoek naar inbreuken op de artikelen 40 en 43 van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten, of misbruik van voorkennis", zegt advocaat-generaal De Bruyne.

Op de hoogte

De woordvoerder Schouppe kon vanmorgen voorlopig enkel kwijt dat Schouppe op de hoogte is dat de CBFA aan het hof van beroep in Brussel een onderzoek heeft gevraagd om na te gaan of er eventueel sprake zou kunnen zijn van eventuele voorkennis. De staatssecretaris verblijft momenteel in het buitenland. Normaliter keert hij later op de dag terug.

Dossier overgemaakt

Bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen wil woordvoerder Hein Lannoy enkel bevestigen dat de CBFA een dossier rond een aantal verdachte transacties heeft overgemaakt aan het parketgeneraal. De CBFA besliste zelf haar onderzoek niet voort te zetten, vermits Schouppe staatssecretaris is en de Grondwet een specifieke procedure voorziet voor ministers en staatssecretarissen.

Begin mei

De verkoop van de aandelen, die dateert van begin mei, kwam er net voor de overheid half mei een derde reddingsoperatie voor KBC uitvoerde. Over het precieze tijdstip van de transacties en hoeveel aandelen daarmee gemoeid waren, wilde Lannoy geen informatie kwijt.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2009
Belga
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief