LIEDEKERKE – Aftrap Muco-Week

C21

LIEDEKERKE – Aftrap Muco-Week

Editiepajot_liedekerke_mucovisidose_aftrap_foto_jacky_delcour__2_
Staatssecretaris Etienne Schouppe weet nog hoe tegen een bal te trappen. - Foto's Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_mucovisidose_aftrap_foto_jacky_delcour
 
Editiepajot_liedekerke_mucovisidose_aftrap_foto_jacky_delcour__3_
 

Zondag 8 november werd de aftrap van de match VK Liedekerke A - Daring Bodegem gegeven door staatsecretaris Etienne Schouppe. Liedekerke won deze match trouwens met 4-2. Niet zo maar even aftrap, ook de opening van de eerste Europese Muco-Week die loopt van 9 tot 15 november met als slogan: “Wees solidair & laat je horen en zien”.

En zoals je kan zien op een van onze foto’s: Iedere speler, zowel van de jeugdploeg als van derde provinciaal, was aan het fluiten.
Mucoviscidose is de meest voorkomende erfelijke, levensbedreigende ziekte in België. Elke week wordt in ons land een kind met muco geboren. Vijftienhonderd Belgische kinderen en jongvolwassenen hebben mucoviscidose. Deze aandoening is ongeneeslijk en op termijn dodelijk, maar ze is niet besmettelijk. De gemiddelde levensverwachting schommelt nu rond de dertig jaar. Door een erfelijke afwijking is het slijm (mucus) abnormaal dik en taai. Daarvan komt ook de naam van de ziekte: muco(mucus)-visci(visceus)-dose(ziekte). In het Nederlands noemt men het ook taaislijmziekte. Bij gezonde mensen is slijm ondermeer nuttig om ingeademde stofdeeltjes en bacteriën uit de longen af te voeren. Het te dikke slijm van muco-patiënten vormt juist een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Ze veroorzaken infecties en chronische bronchitis, die de longen op termijn zó aantasten dat ze niet meer werken. In de meeste gevallen zijn de longproblemen of de infecties die ermee gepaard gaan de oorzaak van de vroege dood van muco-patiënten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2009
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief