Gemeente LEEUW tekent in op aangepast subsidiereglement waterpreventie

C21

Gemeente LEEUW tekent in op aangepast subsidiereglement waterpreventie

Natuurgebied-volsembroek-tekst
 
Naar aanleiding van een wijziging in het subsidiereglement van de provincie, heeft de gemeenteraad een geactualiseerd subsidiereglement goedgekeurd voor inwoners die maatregelen nemen om hun privé-eigendom te beschermen tegen watersnood. Dit nieuwe reglement biedt inwoners van Sint-Pieters-Leeuw de mogelijkheid om onbeperkt in de tijd een subsidie aan te vragen voor een tussenkomst van 25%. De specifieke voorwaarden waaraan men moet voldoen, zijn opgenomen in het reglement.
Vanaf 2025 zal de gemeenteraad jaarlijks een bepaald gebied aanwijzen waarop de focus ligt. Door jaarlijks een specifiek deel van het grondgebied af te bakenen, wordt alleen in dat jaar een extra provinciale subsidie van 25% toegekend, waardoor het totale subsidiebedrag op 50% komt.
De aanleiding voor deze beslissing komt voort uit de besprekingen binnen het kader van het hemelwater-droogte-plan. Hieruit bleek dat de gemeente op bepaalde plaatsen in het werkingsgebied collectief slechts maatregelen kan nemen met een beperkte impact. Individuele waterpreventieve maatregelen zijn daar het meest aangewezen. Dit is conform het waterpreventiebeleid van de provincie: bouwen om in te zetten op de meerlaagse waterpreventie.
Als onderdeel van haar inzet voor waterpreventie heeft de gemeente deelgenomen aan het subsidieproject voor individuele waterpreventie van de provincie Vlaams-Brabant. Het principe van meerlaagse waterveiligheid omvat een combinatie van maatregelen, preventie en paraatheid, en benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid van waterbeheerders, planners en burgers om overstromingsgevolgen te voorkomen.
Het blijft belangrijk om burgers te sensibiliseren en te overtuigen van de noodzaak van individuele actie in het kader van waterpreventie, bovenop de maatregelen die de verschillende overheden uitvoeren.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 jun 2024

archief