Groesting uit LIEDEKERKE is de nieuwe Korte Keten Kop

C21

Groesting uit LIEDEKERKE is de nieuwe Korte Keten Kop

Scherm__afbeelding_2024-09-16_om_13
Kok Daniel Dumortier is de nieuwe Korte Keten Kop.
 

Kok Daniel Dumortier van Groesting uit Liedekerke wint de Korte Keten Kop-verkiezing 2024 van de provincie Vlaams-Brabant. In totaal brachten ruim 2.000 personen hun stem uit op één van de zes laureaten. ​

Koken met Pajotse producten
​Enkele jaren geleden maakte Daniel van zijn passie zijn beroep. Hij werd kok en kookt gerechten op basis van producten uit het Pajottenland.
 
“Ik ben razend gelukkig”, zegt winnaar Daniel Dumortier van Groesting uit Liedekerke. “Het is niet evident om, wat ik doe, economisch leefbaar te maken. Ik reis rond in de streek op zoek naar korte-keten-producten die ik in mijn gerechten verwerk. Zowat alles komt uit de streek, enkel peper en zout lukken niet lokaal. Ik vind dit een erkenning voor mijn werk. Het is ook fijn dat heel wat van mijn medelaureaten mensen zijn waar ik mee werk.”
Eten speelde altijd al een belangrijke rol in het leven van Daniel Dumortier. ​
​“Ik gebruik een mix van stijlen in mijn keuken, maar werk vooral graag met groenten”, zegt hij. “Op mijn twaalfde maakte ik al koude schotels klaar voor de hele familie. Later, als student op kot, moest ik mijn plan trekken en leerde ik veel bij. Ik bind mij niet aan één bepaalde kookstijl. De ratatouille van tante Jeanne uit Parijs, van wie mijn grootmoeder het recept kende, inspireerde me. Maar ook mijn half jaar als Erasmus-student in Zweden en de Ivoriaanse keuken van mijn schoonzus.”
​Jaar lang uithangbord van korte keten
Voor het zesde jaar op rij zochten we naar het uithangbord van de korte keten in onze provincie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Wie de meeste stemmen binnenhaalt, wint de verkiezing. Aan de titel is geen geldprijs verbonden. Het is louter voor de eer. De winnaar mag zich een jaar lang Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant noemen. Daarnaast ontvangen zowel de laureaten als de winnaar een gepersonaliseerde korte keten-sticker. En voor de winnaar is er nog een extra cadeautje”
Naast Groesting waren De Wakkere Akker uit Herent, ’t Alsemhof uit Beerzel, Bakkerij Brut uit Landen, Roomijs JSTR of de Scharreltuin uit Kortenaken de laureaten.
 
Een overzicht van de stemmen

1.

Groesting uit Liedekerke

497

2.

Bakkerij Brut uit Landen

464

3.

De Scharreltuin uit Kortenaken

406

4.

Roomijs JSTR uit Kortenaken

283

5.

’t Alsemhof uit Beerzel

230

6.

De Wakkere Akker uit Herent

172

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 01 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief