Feest van appelen en honing in park van EDINGEN

C21

Feest van appelen en honing in park van EDINGEN

Appel_en_honingfeest_edingen
© Deschuyffeleer
 

Samen met het stadsbestuur neemt Enghien Environnement – Edingen Leefmilieu op zondag 27 oktober in het prachtige stadspark de draad op van het 2de Feest van Appelen en Honing. Het ambitieus dagvullend programma omvat voordrachten, demonstraties, wandelingen en flink wat animatie. De bezoekers mogen zelfs hun eigen appelen meebrengen om ter plaatse te laten persen. En alleen al een bezoek aan het stadspark in volle herfsttooi loont op zich al de moeite.

Streekeigen
Nu in de herfst de appelbomen in de boomgaarden kraken onder het gewicht van hun rode, gele en groene vruchten en de honing van de voorbije zomer zijn subtiele smaken aanlevert om de winter gezond door te komen willen de organisatoren met het feest dan ook zowel de streekeigen appelen als de honing alsnog in het zonnetje zetten.   
  
“Met het feest willen wij in eerste instantie economisch de lokale ambachten met hun onweerstaanbaar aanbod van specifieke lekkernijen met en rond appelen en honing aan bod laten komen. Denken wij hierbij maar aan sappen, wijnen, bier, patisserie, soepen en salades”, zegt co-organisator Henry Nolf van Enghien Environnement. “En inzake milieuzorg sterven wij bij de bezoekers naar het bewustmaken van het belang van biodiversiteit met inbegrip van de levenscyclus van bijen en bestuivende insecten. Tenslotte denken wij ook aan het sociaal aspect. Zo moet onze organisatie een gezellig familiaal gebeuren worden met gratis toegang”.
 
Naast standjes met een boomkwekerij, een fruitperser, een sapproducent, een brouwer en een traiteur stellen ook verschillende verenigingen zich voor zoals de bijenkwekers van Rebecq-Enghien, het Centre d’Initiation à l’Environnement, de Amitiés Marcquoises, het PCDN, en Adalia. Tevens pakken ook tal van kunstenaars uit met keramiek, foto’s, schilderijen en sprookjes. En natuurlijk kan ook de stedelijke dienst Leefmilieu niet op de bijeenkomst ontbreken.

Voordrachten
De ganse dag door zijn er ook voordrachten die eveneens gratis kunnen bijgewoond worden. Zo komen het kweken van bijenkoninginnen, alternatieven voor pesticiden, het trapsgewijs snoeien van bomen en het bewaren van fruit aan bod. En Cathérine Koenig draagt niet alleen poëtische teksten maar ook sprookjes voor. Bijzonder is ook de wandeling over honing producerende bomen met gidsen van het Centre d’Initiation à l’Environnement.
 
Dit alles wordt bovendien nog overgoten met demonstraties van fruitpersen, ritjes met paardenkarren en kinderspelen.

De bezoekers worden zelfs uitgenodigd hun eigen appelen mee te brengen om ter plaatse te laten persen. De appelen dienen wel aan de ingang van het park te worden afgegeven aan vrijwilligers van Enghien Environnement. Het sap wordt vervolgens verkocht aan kostprijs in vaatjes van 5 l. De deelnemers aan de inzameling kunnen overigens vaatjes kopen naargelang de hoeveelheid aangeleverde appelen. De vaatjes zijn vanaf 4 november ter beschikking bij de stedelijke dienst Toerisme.
 
Het feest is voor het publiek toegankelijk van 10 tot 18u. Meer info over de timing van de programmatie bij de dienst Toerisme (02/397.10.20) of bij Enghien Environnement met Henry Nolf (0475/55.61.27) of Marie-Line Gabriel (0471/41.42.84).
  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 okt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 28 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 16 sep 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief