EDINGEN – Lucie Du Bois laureate in het prestigieuze ‘Dictée du Balfroid”

EDINGEN – Lucie Du Bois laureate in het prestigieuze ‘Dictée du Balfroid”

20170429_170251
EDINGEN – Lucie Du Bois laureate in het prestigieuze ‘Dictée du Balfroid” - Foto ingezonden
 
Dictee_bafroid0001
EDINGEN – Lucie Du Bois laureate in het prestigieuze ‘Dictée du Balfroid” - Foto ingezonden
 

Net als haar zus Emilie die twee jaar terug ook al tot in de finale van het vermaarde ‘Dictée du Balfroid’ wist door te dringen, heeft Lucie Du Bois dit jaar hetzelfde huzarenstukje weten waar te maken. Beiden wisten zich bovendien in hun finale bij de laureaten te rangschikken. De Balfroid, dit jaar overigens toe aan zijn 30ste editie, is mettertijd in de schoot van de Franstalige gemeenschap uitgegroeid tot een uiterst prestigieuze dicteeproef voor leerlingen van het 6de studiejaar. Op zichzelf is het bereiken van de grote finale al een heuse prestatie want enkel de deelnemers met minder dan zes fouten in de provinciale halve finales mogen er aan deelnemen.

Sterke prestatie van l’école Sint-Nicolas
L’école St-Nicolas in de Viaduktstraat mocht dit jaar niet minder dan zes leerlingen afvaardigen voor de finale in Luik. Onder hen ook Lucie Du Bois uit de Brusselse steenweg. Uiteraard had Lucie na haar puike prestatie met slechts vier foutjes in de finale de grote glimlach. Zij was dan ook één van de 115 laureaten. Die eer komt slechts toe aan de 337 finalisten die in het dictee maximaal vijf keer in de fout gaan.
“Zowel wijzelf als ouders als haar zus Emilie als haar broer Louis als haar grootouders als de schooldirecteur en haar lerares als haar vriendjes zijn uiteraard bijzonder trots op de prestatie van Lucie”, luidt het bij mama Anne Vanderperren, zelf lerares Frans met vanzelfsprekend een bijzonder grote liefde voor de taal van Molière. “En haar vriendin Florine, die lucht had gekregen van de knalprestatie van Lucie, had er niets beter op gevonden om ter harer attentie dan ook een heerlijke taart te bakken voor de ganse klas”.
Tweetalige opvoeding
“In ons gezin vinden wij taal heel belangrijk”, weet de mama van Lucie nog mee te geven. “Vanaf hun geboorte hebben wij de kinderen tweetalig opgevoed. Lucie volgt ook immersieonderwijs. In navolging van haar twee jaar oudere zus Emilie was zij dan ook bijzonder gemotiveerd om de uitdaging aan te gaan. Lucie was ook boordevol vertrouwen. De regels van de participe passé houden voor haar geen geheimen meer in. Zij houdt ook veel van lezen en dat maakt haar vertrouwd met flink wat bijzondere woorden. Toch bleek ‘roc’ in het finaledictee voor haar een onbekend woord en net zoals vele andere kandidaten dacht zij daarbij eerder aan de muziek ‘rock’ en niet aan het woord ‘rots”.          
Net zoals haar zus Emilie twee jaar terug was ook Lucie uiteraard bijzonder enthousiast over haar schitterend resultaat, dat zij mede dankt haar goede voorbereiding mede door haar zus Emilie en haar mama Anne.
Naast Lucie Dubois mocht l’école St-Nicolas na deze finale met Noé Verbeken overigens ook nog een tweede laureate aan haar Balfroid-palmares toevoegen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
Foto ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief