EDINGEN – Kapeltoren in het stadspark tegen het artistiek licht gehouden

C21

EDINGEN – Kapeltoren in het stadspark tegen het artistiek licht gehouden

Dsc_0833
EDINGEN – Kapeltoren in het stadspark tegen het artistiek licht gehouden - Myriam Serck-Derwaide en Marc Vanderstichelen - Foto ingezonden
 
Dsc_0826
EDINGEN – Kapeltoren in het stadspark tegen het artistiek licht gehouden - foto ingezonden
 
Dsc_0844
EDINGEN – Kapeltoren in het stadspark tegen het artistiek licht gehouden - foto ingezonden
 

De koninklijke Heemkundige Kring van Edingen met haar voorzitter Marc Vanderstichelen mocht haast 100 belangstellenden verwelkomen op de eerste van een nieuwe reeks merkwaardige lezingen over het cultuur-historisch patrimonium van de stad. Onderwerp van de leerrijke lezing, die gebracht werd door Myriam Serck-Derwaide in het paviljoen van de Prinsen uit de XVIIde eeuw, was de fraaie kapeltoren in het stadspark.

Aan de hand van een honderdtal foto’s verstrekte de gewezen directrice-generaal van het koninklijk Instituut van het Artistiek Patrimonium relevante informatie over de vier unieke glasramen waarvan drie uit de XVIde eeuw. Jammer genoeg wordt nu evenwel al jaren gewacht op de broodnodige restauratie.
Onder meer ook de twee stenen retabels uit de XVde eeuw, de ene toegewijd aan Sint-Elisabeth van Hongarije en de andere aan de Heilige Maagd, werden becommentarieerd door de spreekster evenals de prachtige houten retabel van de Antwerpse school, eertijds verworven door hertog Prosper, maar die zich evenwel nu al noodgedwongen sedert 1964 in een kapel van de nabijgelegen Sint-Niklaasparochiekerk bevindt.
Na de lezing konden de aanwezigen nog een bezoek brengen aan de toren die voor de gelegenheid verlicht was. De bijeenkomst werd afgerond met een bezoek aan het lokaal van de kruisboogschutters van de St-Sebastiaansgilde.
De eerstkomende lezing komt er aan op vrijdagavond 9 december. Dan wordt de figuur van Frédéric Dumésnil, de schilder van de roemrijke familie Arenberg, belicht.
Veel informatie over het cultuur-historisch patrimonium van Edingen is eveneens terug te vinden in het tijdschrift dat de heemkundige kring met regelmaat uitgeeft.
Meer info kan steeds bekomen worden via marcvdstichelen@skynet.be of 0475/60.44.16. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief