EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel

C21

EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel

14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___33_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___18_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___19_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___29_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - Jean-Marie Deville © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___31_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - striptekenaar Thierry Coppée - © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___37_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___39_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - Exposition de documents cotés concernant le "Retour aux sources du Comité international de la Croix-Rouge, de la Croix-Rouge, du Droit international humanitaire par les manuscrits et archives" © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___41_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - Les Echos du Miroir - © Deschuyffeleer
 
14-daagse_croix_rouge_enghien_chateau___44_
EDINGEN – Henegouwse 14-daagse van het Rode Kruis ingezet in het parkkasteel - © Deschuyffeleer
 

Het prachtige kasteel in het stadspark was het decor voor het lanceren van de jaarlijkse 14-daagse van het Rode Kruis in Henegouwen, dit jaar onder het motto ‘Sans vous, comment ferions-nous?’. Voor de afdeling Maison Croix-Rouge (MCR) de la Cité d’Arenberg, werkzaam zowel op het grondgebied van Edingen als van Silly, was het samen met het stadsbestuur dan ook beslist een hele eer om de actie, die loopt van 23 april tot en met 7 mei, op provinciaal vlak naar bestvermogen onder de aandacht van het publiek te kunnen brengen.

Het inzetten van de actie was meteen ook de aanleiding om aan de hand van een tentoonstelling in de salons van het kasteel, infostands en allerlei andere activiteiten het publiek beter laten kennis te maken met het Rode Kruis. Dit jaar is het overigens striptekenaar Thierry Coppée, welbekend van de albums ‘Les blagues de Toto’, die alleszins figuurlijk tekende voor het waarnemen van het peterschap over de 14-daagse in Henegouwen.
Trouw aan de motivatie van de stichter Henri Dunant, overigens de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, trekken de vrijwilligers van het Rode Kruis gedurende de 14-daagse eens te meer, en dit nu al sinds 1924 op pad, om giften in te zamelen. In die tijd was het vooral de ellende onder de mensen in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog die aanleiding gaf tot het uitpakken met de 14-daagse voor het inzamelen van fondsen. “Thans zijn de omstandigheden wel gewijzigd maar de behoeften blijven”, klinkt het bij het hoofdbestuur van het Rode Kruis. “Zo leven nu 1,7 miljoen in België nog in armoede, waaronder 1 Waal op 4 en 1 Brusselaar op 5. Tegenover die nieuwe oorlog tegen de ellende beschikt het Rode Kruis evenwel enkel over de giften van de bevolking en van sponsors”.
Jaarlijks besteedt het Rode Kruis meer dan 2 miljoen euro aan acties ten voordele van de sociaal zwaarst achtergestelden. “En jaarlijks stijgen de behoeften nog met 10%”, laat het Rode Kruis, dat vorig jaar tijdens de 14-daagse om en bij de 343.385 euro inzamelde, zijnde ongeveer een zesde van dat gespendeerd budget, nog opmerken. “Onze acties hebben dan ook vooral betrekking op het openen van een sociale kruidenierszaken, het inrichten van soepbars in de winter en het inrichten van solidariteitskledijboetieks”.
Verbandzakjes
“Hoe meer giften, hoe meer onze vrijwilligers daadwerkelijk in iedere gemeente, in iedere provincie en alleszins ook dicht bij de mensen zelf hulp kunnen verlenen”, was dan ook de boodschap van Jean-Marie Deville, de voorzitter van het plaatselijk MCR en tevens OCMW-voorzitter. “De komende dagen zullen de 11.000 vrijwilligers van het Rode Kruis in Wallonië verbandpakketten aan de prijs van slechts 5 euro te koop aanbieden. Ook giften zijn uiteraard steeds welkom. Ik ben er nu al van overtuigd dat onze medewerkers overal in de beste omstandigheden zullen ontvangen worden. De opbrengsten zullen alleszins opnieuw aangewend worden om nieuwe solidariteitsprojecten op te zetten”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief