EDINGEN – Beiaardconcert door talentvolle Amerikaan Joey Brink

C21

EDINGEN – Beiaardconcert door talentvolle Amerikaan Joey Brink

Edingen_____beiaardconcert
EDINGEN – Beiaardconcert door talentvolle Amerikaan Joey Brink - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 2 augustus om 14u ontvangt de St-Niklaaskerk in het stadcentrum de bekende Amerikaanse beiaardier Joey Brink, zeer recent overigens ook nog benoemd tot beiaardier van de befaamde Chicago University, voor een uitzonderlijk concert. De meest aangewezen plaatsen voor het optimaal genieten van het concert blijken volgens kenners de Grote Plaats, de omgeving van De Post en het stadspark te zijn.

Joey Brink is een vrij jonge Amerikaanse beiaardier. Momenteel leeft hij in Salt Lake City in de staat Utah samen met zijn echtgenote Vera Wünsch, eveneens een beiaardier. Joey groeide muzikaal op door jazzmuziek te spelen aan de piano en op percussie. Bij de aanvang van zijn universitaire studies aan de Yale University voelde hij zich onmiddellijk aangetrokken tot beiaardmuziek. Hij behaalde er evenwel in eerste instantie een diploma Bachelor of Science in Mechanical Engineering met een thesis over de klavieren van een beiaard.
Tot op heden heeft Joey Brink steeds veel aandacht besteed aan het ontwerpen en het vervaardigen van een model van een beiaardklavier dat de karakteristieken van een heus beiaardklavier realistisch weergeeft. Zo ontwierp hij al een model van klavier waarvan de gewichten en de veren van de klepels eenvoudig kunnen bijgesteld worden om zo de karakteristieken van alle soorten beiaarden in de wereld te kunnen weergeven.
Het was in 2011 dat Joey Brink zijn promotierecital op de beiaard mocht spelen, overigens met positief gevolg. Door een beurs toegekend door de Belgian-American Educational Foundation mocht hij onmiddellijk daarna zich komen vervolmaken aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denijn’ in Mechelen bij Eddy Mariën, Koen Cosaert en Geert D’hollander. Hij beeindigde er zijn studies met de grootste onderscheiding. In 2014 behaalde hij er overigens ook de Eerste Prijs in de 7de wedstrijd Koningin Fabiola.
In april dit jaar startte Joey Brink zijn ‘Beiaard Toer 2015’ doorheen de Verenigde Staten en Europa met hier onder meer passages in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Ierland en nu ook België.
Tijdens het concert speelt de Amerikaanse beiaardier werk van J.S. Bach, beiaardmuziek uit Noord-Amerika van Ronald Barnes evenals bewerkingen van populaire muziek zoals ‘I Shot the Sheriff’ van Bob Marley en ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen. Ook brengt hij een eigen compositie evenals een compositie en een arrangement van Barokmuziek uit de Lage Landen van zijn Mechelse leermeester Geert D’hollander. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jul 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Deschuyffeleer Godelieve | 04 jul 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief