HERNE – Viering ‘150 jaar kruisweg Meunier’ in Sint-Pieters-Kapelle

HERNE – Viering ‘150 jaar kruisweg Meunier’ in Sint-Pieters-Kapelle

Aankondiging_viering_150_jaar_cm
HERNE – Viering ‘150 jaar kruisweg Meunier’ in Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 

In deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle zet het gemeentebestuur op zaterdag 31 maart ‘De Kruisweg’ van kunstschilder Constantin Meunier in de schijnwerpers en dit naar aanleiding van de 150-jarige aanwezigheid ervan in de deelgemeente. Herne is bijzonder trots dat dit uitzonderlijk kunstwerk al die tijd al het schip van de Sint-Pieterskerk heeft kunnen sieren en wil dat dan ook met de nodige luister vieren. Iedereen is welkom om het feestelijk gebeuren mee te beleven.

Dat kunstschilder Constantin Meunier indertijd de opdracht kreeg toegewezen een kruisweg voor de kerk van Sint-Pieters-Kapelle te schilderen heeft hij vooral te danken aan zijn uitdrukkingskracht in zijn werken en aan zijn talent. Al in zijn tijd werd Meunier als schilder en beeldhouwer alom geroemd en hij kon zonder moeite vergeleken worden met grootheden als de Franse beeldhouwer Rodin en Vincent Van Gogh. Dat een kleine parochie als Sint-Pieters-Kapelle 150 jaar terug een kunstschat van dit niveau als eigendom kon verwerven mag beslist als een klein wonder bestempeld worden.
Bij goed weer start de feestviering om 18u met een stoet die iedere statie van de kruisweg uitbeeldt en dit onder de muzikale begeleiding van de koninklijke fanfare Sint-Pieters-Herleving. Nadien, om 19u30, vindt de paaswake plaats in de kerk, waarna omstreeks 20u30 de academische zitting plaatsvindt. Tijdens die zitting wordt dan het boek ‘Constantin Meunier, zijn leefwereld, zijn werk, zijn kruisweg’ voorgesteld dat naar aanleiding van deze herdenkingsplechtigheden werd geschreven door ereschepen Urbain Deblander.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief