EDINGEN – Equinoxe geeft het inzetten van de herfst alvast een folkloristisch tintje mee

EDINGEN – Equinoxe geeft het inzetten van de herfst alvast een folkloristisch tintje mee

Equinoxe0001
EDINGEN – Equinoxe geeft het inzetten van de herfst alvast een folkloristisch tintje mee - © Anaïs Deherder
 
Img_0164
EDINGEN – Equinoxe geeft het inzetten van de herfst alvast een folkloristisch tintje mee - © Anaïs Deherder
 
Img_0170
EDINGEN – Equinoxe geeft het inzetten van de herfst alvast een folkloristisch tintje mee - © Anaïs Deherder
 

Met het volks en feestelijk project Equinoxe wil Edingen met de medewerking van de inwoners zijn patrimonium en zijn stadspark onder de aandacht brengen. Daartoe bedacht Xavier Parmentier, een artiest van eigen bodem, het nieuw folkloristisch gebeuren. Daarbij gooit Equinoxe met zijn slagzin 'Edingen – het Centrum van de Wereld' nu zondag 22 september tijdens de eerste herfstbijeenkomst alvast zijn eerste concrete troeven op tafel. Edingen wil met het project overigens ook zijn inwoners dichter bij elkaar brengen.

Het paviljoen der 7 Sterren
Voor het uitwerken van zijn project steunde Xavier Parmentier op de astronomische symbolen van het paviljoen der 7 Sterren in het park en op de motieven weergegeven op de bijzonder waardevolle Edingse wandtapijten die in het Jonathashuis worden bewaard. Vanuit zijn middelpunt deelt het paviljoen het park op in 7 stroken aan de hand van 7 prachtige dreven. Door die dreven ingebeeld te verlengen doorheen de stad werd ook Edingen zo opgedeeld in 7 wijken. Tijdens het wordingsgebeuren op de Grote Plaats op 7 april dit jaar kregen die 7 wijken ieder een kleur en een dier, dat voorkomt op een wandtapijt, toebedeeld. Sindsdien wapperen dan ook de 7 wijkvlaggen aan de 7 vensters van de voorgevel van het stadshuis.De weerhouden kleuren zijn grijs, paars, groen, oranje, blauw, rood en geel. De symbooldieren zijn een reiger, een lama, een slang, een aap, een hond, een kat en een pauw.
Kruisboogschieten
Inmiddels zijn in ieder van de wijken voor het kruisboogschieten nu zondag een schutter, een ambassadeur en een peter aangesteld. Tijdens de herfstbijeenkomst wordt stoetsgewijs naar het park opgestapt. Daar mogen dan zowel de schutters als de peters elk één pijl afschieten en het zo voor hun wijk tegen elkaar opnemen. Eerst komen de schutters aan de beurt tijdens het Wensschieten, daarna de peters tijdens het Sterrenschieten. Het zijn de schutters Damien Gaillet, Sebastien Degreve, Christian Heymans, Emilienne Baudet, Davy Jurca, Baudouin-Pierre Roose en Nathalie Paletko die de eer van hun wijkkleuren en -dieren verdedigen. Hij of zij die daarbij in de roos van 3 cm diameter schiet mag zich dan beroepen op het laten in vervulling gaan van al de wensen die de inwoners van zijn wijk hem vooraf hebben aangereikt aan de hand van kleine papiertjes. De peters dan weer mogen hun pijlen richten op het voorspellen van de toekomst van de stad.
Om aan het gebeuren ook een competitief kantje te breien wordt er tussen de schutters en ook tussen de peters een kleine wedstrijd gehouden. De beste schutter wordt daarbij beloond met een 'gouden' mantel. De beste peter dan weer krijgt alvast een 'gouden' pluim op zijn hoed opgespeld. “Voor ons is dat competitieve niet echt het belangrijkste, we vinden het vooral geweldig dat mensen elkaar door dit evenement leren kennen en elkaar ook helpen hierin”, zegt Xavier Parmentier als bedenker van Equinoxe.
Dagprogramma
Het nieuw folkloristisch feest wordt 's morgens al ingezet in de 7 wijken aan de hand van onder meer pick-nicks, buurtontbijten en animatie. Om 14 u vertrekken dan op de Grote Plaats 7 ruiters vergezeld door muzikanten om de schutters en hun gevolg te gaan ophalen in de wijken. Om 15 u wordt vervolgens stoetsgewijs opgestapt naar het park. Het kruisboogschieten dan weer start om 16 u. Zowel in het centrum als in het park is er doorlopend randanimatie voorzien met onder meer springkastelen voor de kinderen, volksspelen, vertellingen, muziek, bars evenals food trucks met allerlei gesuikerd en gezouten lekkernij voor de hongerigen. Om 20u30 sluit vuurwerk het gebeuren af.
Dresscode
Om het gebeuren nog wat meer uitstraling te geven wordt er vanuit de organisatie ook een dresscode naar voren geschoven naar de inwoners van de 7 wijken. Daarbij gaat de voorkeur naar de combinatie van wit en zwart met de kleur van de wijk.      
Tijdens het evenement zal de stadscentrum wel deels afgesloten worden voor auto’s. De gemeente heeft daarbij een circulatieplan op dat zondag van toepassing zal zijn.
Meer info onder meer ook over het circulatieplan op www.enghien-edingen.be .
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2019
Anaïs Deherder
© Anaïs Deherder
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief