EDINGEN – Afvalsorteereilanden worden operationeel begin januari

C21

EDINGEN – Afvalsorteereilanden worden operationeel begin januari

Dsc01277
EDINGEN – Afvalsorteereilanden worden operationeel begin januari - © Deschuyffeleer
 
Dsc01279
EDINGEN – Afvalsorteereilanden worden operationeel begin januari - © Deschuyffeleer
 
Dsc01282
EDINGEN – Afvalsorteereilanden worden operationeel begin januari - © Deschuyffeleer
 

Vanaf maandag 6 januari 2020 zijn 14 ondergrondse afvalsorteereilanden her en der in de stad beschikbaar voor het zelf inzamelen van organisch keukenafval, huishoudelijk restafval (wat in de vuilniszak mag) en PMC-verpakkingen. Ze staan verspreid opgesteld op het Edings grondgebied en zijn 7 dagen per week toegankelijk van 6.00 tot 22.00 uur.

Hoe werkt het?
Om toegang te krijgen tot de ondergrondse containers (Points d’Apports Volontaires – PAV) is het voor de inwoners voldoende hun toegangskaart voor het recyclagepark gratis in te ruilen voor een nieuwe kaart. Met die nieuwe kaart/badge krijgen zij dan toegang tot zowel de containerparken als de nieuwe ondergrondse containers in de afvalsorteereilanden.
Elke ondergrondse container is voorzien van een terminal. De inwoners dienen hun badge op het scherm van de terminal te plaatsen om zich te identificeren en om de gewenste lade te ontgrendelen. Zij kunnen vervolgens de lade openen en hun afval er in gooien. Best zorgen zij er wel voor vooraf hun afval te sorteren alvorens naar het inzameleiland te gaan. Zij dienen er ook over waken dat het gesorteerde afval in de juiste container terechtkomt.
Soort afval, inhoud van de lade en hoe het afval in de container gooien?
Organisch keukenafval wordt bij voorkeur in bulk (bij voorbeeld in een emmer) aangeleverd of in een IPALLE-zak voor organisch afval. Het volume van die schuif is beperkt tot 30 liter.
Restafval kan in bulk of in een zak naar keuze aangeboden worden. Ook hier bedraagt het maximum volume van de schuif 30 liter.
PMC-afval dan weer mag aangeleverd worden in bulk of in een PMC-zak. Het volume van de schuif voor dit soort afval is gelimiteerd tot 60 liter.
Gratis?
Het gebruik van de ondergrondse containers voor organisch afval en PMC is gratis.
Voor het gebruik van de container restafval krijgt ieder gezin via de toegangskaart/badge een tegoed van 10 gratis beurten voor singles, 20 gratis beurten voor gezinnen van 2 personen en 30 gratis beurten voor gezinnen van 3 personen en meer.
Eens door die voorraad heen kan de kaart/badge herladen worden op de site van IPALLE (www.ipalle.be), op het recyclagepark of via de stedelijke digitale openbare ruimte (EPN - Grote Markt, 8 - 02 / 397.08.48) aan de prijs van 0,50 € per aanbieding van maximaal 30 liter.
Wat met de huis-aan-huis ophalingen?
Dankzij het gebruik van de sorteereilanden zou het volume van de huis-aan-huis ophalingen van huishoudelijk afval en PMD sterk moeten afnemen. Vanaf begin 2020 worden de wekelijkse ophalingen dan ook vervangen door ophalingen om de twee weken.
Ophaalkalender voor het eerste kwartaal van 2020
Zone 1 - (Edingen centrum, stationsomgeving en de site van la Dodane ) de donderdagen 2, 16 en 30 januari, 13 en 27 februari evenals 12 en 26 maart.
Zone 2 - (Lettelingen en Mark) de vrijdagen 3, 17 en 31 januari, 14 en 28 februari evenals 13 en 27 maart.
Waar bevinden zich de ondergrondse containers (PAV’s)?
Edingen: avenue Elisabeth (tennis), rue Nouvelle (parking administratief complex), rue des 6 Jetons (kruispunt met Samberstraat) en aan Nautisport.
Lettelingen: chaussée d’Asse (parking station), square Val-Lise, rue Vanlaethem (kerkhof) en rue des Peupliers.
Mark: rue du Village (centrum), avenue Champs d’Enghien, square Paternoster, rue des Bleuets, rue des Boutons d’Or en rue Lietens.
Meer INFO?
IPALLE: www.ipalle.be of 069/84.59.88 - Stad Edingen: www.enghien-edingen.be - 02/397.14.11 – dienst leefmilieu - 02/397.14.40.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief