Ambitieuze toekomstplannen om EDINGEN meer leefbaar te maken

C21

Ambitieuze toekomstplannen om EDINGEN meer leefbaar te maken

1
Ambitieuze toekomstplannen om EDINGEN meer leefbaar te maken - Philippe Henry (Ecolo), Waals viceminister-president en minister voor Klimaat, Mobiliteit, Infrastructuur en Energie en burgemeester Olivier Saint-Amand (Ecolo) - © Deschuyffeleer
 
2
Ambitieuze toekomstplannen om EDINGEN meer leefbaar te maken - © Deschuyffeleer
 
3
Ambitieuze toekomstplannen om EDINGEN meer leefbaar te maken - Waals viceminister-president en minister voor Klimaat, Mobiliteit, Infrastructuur en Energie Philippe Henry - © Deschuyffeleer
 
4
Yves Fobelets directeur SPW Mobilité Infrastructure, minister Philippe Henry en burgemeester Olivier Saint-Amand - © Deschuyffeleer
 

Philippe Henry (Ecolo), Waals viceminister-president en minister voor Klimaat, Mobiliteit, Infrastructuur en Energie,  bracht een werkbezoek aan Edingen. Op uitnodiging van burgemeester Olivier Saint-Amand (Ecolo) en zijn bestuursploeg kwam hij er zowel de al lopende als de nog geplande infrastructuurwerken voor de stad toelichten. En die plannen ogen alleszins ambitieus.

Ambitieuze plannen

Het werd een toelichting over de globale visie en de nodige investeringen om te komen tot een herinrichting van het stadscentrum. De toekomstgerichte werken in hun geheel beogen het beperken van het transitverkeer doorheen het centrum door onder meer een aanpassing van het tracé van de in- en uitritten 25 en 26 op de autosnelweg A8, de herinrichting van zowel de Montgomerystraat als de ‘Remparts’ (St-Jozef- en St-Christoffelvest) en het opwaarderen en beveiligen van het voet- en fietsverkeer.

Zowel burgemeester Olivier Saint-Amand als minister Philippe Henry benadrukten daarbij het belang van een vruchtbaar partnerschap tussen een lokaal bestuur en de diensten van de SPW (service publique de Wallonie) op de vergadering vertegenwoordigd door Yves Fobelets directeur SPW Mobilité Infrastructure. Minister Henry kon ook meegeven dat het nodige werd en wordt gedaan voor het beschikbaar maken van de nodige budgettaire enveloppes.

Grote werken

Dat Edingen op de A8 beschikt over drie op- en afritten op een afstand van amper 5 km is te wijten aan een overeenkomst die dateert uit de tijd dat zijn tracé werd uitgetekend en dit als compensatie voor het mogen doorkruisen van het park

Op de A8 worden de toch wel gevaarlijke inritten 25 en 26 heringericht. Deze werken zijn reeds enkele maanden aan de gang.  Dit project voorziet in de aanleg van een rotonde, het maken van een nieuwe oprit richting Doornik evenals het toevoegen van een derde rijstrook aan weerszijde van de snelweg. Op deze manier wordt er een bypass/bretel gecreëerd voor het verkeer dat gebruik wil maken van de A8 tussen de op- en afrittencomplexen 25 en 26. De geraamde kostprijs bedraagt 2.800.000€

Op de steenweg Edingen-Soignies (N255) dan weer wordt de brug over de autosnelweg ter hoogte van de uitrit 26 (Hoves)  in een nieuw jasje gestoken. De kostprijs hier is geraamd op 500.000 euro. Ook deze werken zijn momenteel in uitvoering.

Een project waarvan de uitvoering zou starten in 2022 behelst de N7b, de doortocht van het stadscentrum in de Montgomerystraat.

De gewestweg N7(Halle Doornik) wordt in Edingen opgesplitst in twee éénrichtingswegen.  De N7a die in Edingen beter bekend is onder de naam ‘les Ramparts’ en de N7b die via de Montgomery- en de Brusselstraat dwars door het hart van Edingen loopt.

Het is de intentie de Montgomerystraat te herinrichten met vooral het verbreden van de voetpaden en de straat aan te passen voor een veiliger fietsverkeer. De Montgomerystraat zou daarbij een nieuw statuut krijgen met het oog op het terug overhevelen van het beheer aan de stad eens de werken achter de rug zijn. Het voorziene budget is hier 1.500.000€.

Ook zijn er vergevorderde toekomstplannen om de het éénrichtingsverkeer in de ‘Remparts’ af te schaffen om zo het centrum van het doorgaand verkeer te ontlasten. Dit project wordt een samenwerking met SOFICO (Société Wallonne de financement complémentaire des infrastructures)

Fietsverkeer

Naast de  voornoemde grote investeringen wil de minister van Mobiliteit en de diensten van de SPW ook het beleid van de stad rond fietsen ondersteunen door meerdere aanpassingen die echter nog moeten gepland worden.

Op de N7 (Brusselsesteenweg) wordt enerzijds gedacht aan het veiliger maken van het uitrijden van Edingen in de richting van Lettelingen (budget 100.000€) en anderzijds aan het herinrichten van de oude spoorweglijn 123 vanaf de Brusselsesteenweg tot aan het station met daarbij ook het veiliger maken van de oversteek voor fietsers. Ook komt er dan een toegang naar de Strihouxstraat toe.

Op de N285 (steenweg Brunehault) wordt uitgekeken naar het veiliger maken van de oversteek voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de uitgang van het park aan de kant van de golfclub.

Op de N255 (steenweg Soignies) gaan de plannen in de richting van aanpassingen voor fietsers op de brug over de autosnelweg en op de rotonde aan de verkeerswisselaar voor de A8.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief