MERCHTEM - Families verwelkomen zwaluwen via huiszwaluwenproject

C21

MERCHTEM - Families verwelkomen zwaluwen via huiszwaluwenproject

Editiepajot_merchtem_huiszwaluwenproject_1_foto_steven_walravens
11 families waren bereid om kunstmatige zwaluwnesten te laten plaatsen tegen hun woning. - Foto's Kos
 
Editiepajot_merchtem_huiszwaluwenproject_2_foto_steven_walravens
Mestplankjes voorkomt overlast van de uitwerpselen. - Foto Kos

Vroeger hoorde de zwaluw als vanzelfsprekend thuis in het plaatje van een warme zomerdag. Je kon ze in groten getale opmerken rond boerderijen, op elektriciteitsdraden. Maar de laatste jaren is het aantal broedparen van de zwaluw in Vlaanderen zeer sterk gedaald.

“De zwaluw is een insecteneter : ze plukken die uit de lucht. Minder vliegende insecten betekent dus ook minder voedsel en minder overlevingskansen voor zwaluwen. Niet alleen voldoende voedsel, maar ook een geschikte broedplaats is essentieel voor de overleving van elke vogelsoort. De huiszwaluw bouwt zijn nest bij mensen. De huiszwaluw, te herkennen aan zijn blauwzwarte rug met helderwitte buik en stuit, metselt een gesloten bolvormig nest met een kleine ronde opening onder dakgoten of betonnen richels.” verteld Natuurpunt Merchtem

Huiszwaluwen kunnen een handje geholpen worden door kunstnesten in beton of kunststof aan te brengen. Zo kunnen de huiszwaluwen onmiddellijk beginnen te broeden en moet er geen energie gaan naar de nestbouw.  Uit onderzoek blijkt echter dat de kans dat een koppeltje huiszwaluwen een nieuw kunstnest uitkiest om te broeden het grootst is in de nabijheid van bestaande gebruikte nesten of kolonies. “In Merchtem, en in het bijzonder in Peizegem broeden er nog heel wat huiszwaluwen. Op Linthout broedt er nog een grote kolonie, spijtig genoeg slechts aan één woning. Ook in de omgeving van het station van Merchtem broedt er nog een (kleinere) kolonie.” licht burgemeester Eddie De Block toe.

Natuurpunt Merchtem is van start gegaan met een huiszwaluwenproject. In samenwerking met het RLGC (Regionaal Landschap Groene Corridor) en de gemeente Merchtem wil deze natuurvereniging de huiszwaluwen een handje helpen door kunstnesten en mestplankjes te plaatsen. 

“In Peizegem werden 11 families gevonden die bereid waren een nestkast te laten plaatsen. 
Telkens worden er zogenaamde “mest-plankjes” aangebracht, die ervoor zorgen dat de uitwerpselen van de nestelende huiszwaluwen worden opgevangen en geen overlast veroorzaken.” vervolgt De Block.

De plaatsing gebeurt door het RLGC (Regionaal Landschap Groene Corridor).  De gemeente Merchtem ondersteunt dit project financiëel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2010
Steven Walravens
kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief