MERCHTEM verliest wielerheld Jan De Valck

C21

MERCHTEM verliest wielerheld Jan De Valck

Editiepajot_merchtem_jan_de_valck_tekening_copyright_geo
Wielerlegende Jan De Valck. - Tekening © GEO
 

Zondag overleed de Merchtemse wielerlegende Jan De Valck in het Stedelijk Ziekenhuis van Aalst. Voor menige oudere van vandaag is Jan een verre jeugdherinnering, maar bij de ware wielerfanaten onder hen liggen de prestaties van hun wielerheld nog levendig in het geheugen. De volkse streekrenner liet menige keer de Bosbeekberg zwart zien van het volk ter gelegenheid van de koersen die toen werden georganiseerd.

De op 13 september 1929 geboren Jan De Valck slaagde er in om bij de beginnelingen en de juniores meer dan 50 overwinningen te behalen. Hij werd dan ook door zijn supporters op handen gedragen en dit zeker toen hij in 1952 Belgisch kampioen werd bij de onafhankelijken. Van 1952 tot 1960 reed hij als professioneel renner voor Belgische en buitenlandse merken, ondermeer voor het Italiaanse Girardengo-Pirelli. Op zijn erelijst prijken wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen, de Omloop der Vlaamse gewesten, Brussel-Ingooigem en de Ronde van Brabant.
Jan De Valck werd 81 jaar. Hoe hard hij in het wielrennen kon toeslaan, in het dagelijks leven was hij een man met een zacht karakter die verkoos in eenvoud te leven.
Zijn vrouw en familie waren hem heilig. Maar hij die vroeger zo vaak als overwinnaar mocht juichen verloor nu de ongelijke strijd met een ongenadige ziekte.
Merchtem neemt zaterdag 18 december afscheid van zijn wielerheld. De plechtige uitvaart gaat door in de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-kerk te Peizegem.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2010
Georges De Buyser
© GEO
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief