MERCHTEM / HALLE / BEERSEL / SINT-PIETERS-LEEUW / TERNAT- Intergemeentelijk woonbeleid een schot in de roos in Vlaanderen.

C21

MERCHTEM / HALLE / BEERSEL / SINT-PIETERS-LEEUW / TERNAT- Intergemeentelijk woonbeleid een schot in de roos in Vlaanderen.

Tom_dehaene_p200
Tom Dehaene (Foto KOS)

Gemeenten die in een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond wonen stappen, engageren zich ertoe om een aantal doelstellingen van het Vlaamse woonbeleid te realiseren. Zo moeten ze een gemeentelijke beleidsvisie rond wonen ontwikkelen.

Daarnaast organiseren ze het lokaal woonoverleg en bouwen ze een klantgerichte dienstverlening voor de burger uit, bijvoorbeeld via duidelijke informatieverstrekking. Tenslotte nemen de betrokken gemeenten ook initiatieven die de kwaliteit van het woonpatrimonium moeten verbeteren.
 
In 2007, 2008 en 2009 kende de Vlaamse minister van wonen een subsidie toe aan 30 intergemeentelijke projecten. Met de 9 nieuwe projecten die recent zijn goedgekeurd, hebben in totaal al 193 van de 308 Vlaamse gemeenten er voor gekozen om een lokaal woonbeleid te ontwikkelen en uit te voeren via een intergemeentelijk samenwerkingsverband.
 
Tom Dehaene: “Ook in Vlaams-Brabant werd een nieuw intergemeentelijk project goedgekeurd, nl. ‘Woonproject met de steden Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem’. Het is heel belangrijk dat we op steeds meer gemeenten kunnen rekenen om samen te werken rond goed en betaalbaar wonen.”
 
Onderstaand een overzicht van het aantal gemeenten per provincie die niet betrokken zijn bij een intergemeentelijk samenwerkingsverband.
 
In totaal 115 gemeenten (37% van het totaal aantal Vlaamse gemeenten) participeren op dit ogenblik nog niet aan een gesubsidieerd intergemeentelijk project. De gemeenten die nog niet deelnemen aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen toetreden bij de aanvang van een nieuwe subsidieperiode van 3 jaar.
 
Tom Dehaene: “Merchtem heeft de kans gehad toe te treden bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘Lokaal Woonbeleid Noord-West Brabant’ bij aanvang van de nieuwe subsidieperiode (1 januari 2011). Die kans liet deze gemeente echter liggen.”
 
De niet-deelnemende gemeenten in Vlaams-Brabant zijn vooral gemeenten in het arrondissement Leuven en de faciliteitengemeenten rond Brussel. Toch zijn er ook in het arrondissement Halle-Vilvoorde ook gemeenten die niet deelnemen aan een intergemeentelijk project woonbeleid. Nochtans kunnen ook deze gemeenten dergelijke ondersteuning van het woonbeleid best gebruiken. 
Tom Dehaene denkt dan aan Ternat, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. Een warme oproep om bij een intergemeentelijke vereniging toe te treden bij een nieuwe subsidieperiode.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2010
Felix Merckx
kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief