Groen! MERCHTEM: Hoog tijd dat NMBS opnieuw kiest voor de reiziger

C21

Groen! MERCHTEM: Hoog tijd dat NMBS opnieuw kiest voor de reiziger

Actie_groen_merchtem_editiepajot
(ingezonden foto)
 

Groen! voerde vandaag maandag 12 december actie in het station van Merchtem. Met deze actie wil Groen! de aandacht vragen voor de plannen van NMBS-top om nog verder de dienstverlening af te bouwen. Ook in Merchtem worden op 12 december verschillende treinen geschrapt en wordt het voortbestaan van het loket bedreigd. Groen! wil hierover een goed debat. Bij het uitbouwen van een efficiënte structuur en aanbod moet de reiziger centraal staan.

“Het schrappen van lijnen is een asociale maatregel als er geen alternatieven zijn. In Merchtem verdwijnen 23 treinen op de lijn naar Brussel West. Een gemiste kans om de overdrukke treinen te ontlasten en het net rond Brussel uit te bouwen. Het zijn treinen die momenteel dun bevolkt zijn maar in plaats van ze af te schaffen zou men ze beter aantrekkelijker maken door de uurregeling aan te passen en ze te laten doorrijden naar Brussel - Zuid. Dit zou ten goede komen van de pendelaars naar Brussel – Zuid. Niet enkel de grote, winstgevende lijnen zijn belangrijk. Ook de kleine, minder drukke lijnen zorgen ervoor dat mensen zonder wagen zich kunnen verplaatsen. Dit basisrecht kan niet zomaar ingeperkt worden als er geen goed alternatief is. De reizigers uit Merchtem mogen niet het slachtoffer worden van gebrek aan visie bij de NMBS-top”, aldus Rita Vandeloo van Groen! Merchtem
De NMBS moet eerst de eigen werking en structuur evalueren, alvorens in haar hoofdopdracht te snijden. Zo betaalt de NMBS verbazend veel aan Infrabel om gebruik te kunnen maken van het spoornet. Daarnaast gaat volgens de topman van de NMBS Holding tussen de 50 à 100 miljoen euro verloren wegens de opsplitsing van de NMBS groep in drie delen.
De stiptheidscijfers van de NMBS zijn de laagste sinds vele jaren. De reizigers van Merchtem kunnen daarvan meespreken: overvolle treinen, voortdurende vertragingen, afgeschafte treinen…ellende alom. Dat los je niet op door de dienstverlening te verminderen. Integendeel: Drastische investeringen in de verdere uitbouw en modernisering van de spoorwegen zijn dringend nodig.
Groen! vraagt daarom aan de NMBS:
•Verminder niet het aanbod, sluit geen loketten, maar focus op je prioriteiten: de reiziger en de stiptheid.
•Bespaar op je eigen logge structuur: geen opsplitsing in drie delen.
•Voorzie alternatieven als je dan toch bespaart: werk samen met De Lijn, MIVB en TEC
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 dec 2011
Gerrit Achterland
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief