MERCHTEM - Omwonenden en bewoners van woongroep Orchidee leren elkaar kennen

C21

MERCHTEM - Omwonenden en bewoners van woongroep Orchidee leren elkaar kennen

Editiepajot_mlerchtem_dries_1
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_mlerchtem_dries_2
Ingezonden foto
 

Dries De Vleminck, volgt al 3 jaar de opleiding graduaat Orthopedagogie op SCVO Pestalozzi te Antwerpen. Alvorens hij zijn diploma in ontvangst mag nemen moet hij zijn competenties aan leerkrachten en collega's tonen en verdedigen. Hij maakte zijn eindwerk over hoe kan ik de interactie tussen personen met een handicap en zonder een handicap beter laten verlopen door middel van beeldende media” en noemde het “Wij zijn…”

 Dries werkt als begeleider in woongroep Orchidee, VZW Zonnelied, een woongroep voor 14 personen met een matige mentale handicap in Merchtem..
 
Dries De Vleminck: “Onze bewoners zijn hun sociaal netwerk, sinds de opening in augustus 2011 van Orchidee Merchtem, gaande weg aan het uitbreiden. Voor hen is dit een zeer positief iets daar zij mensen leren kennen buiten de voorziening en uit deze sociale interacties veel leren. Wat extra bevorderend is, zijn de buurtbewoners die zeer open tegenover onze bewoners staan. Echter merk ik op dat de buurtbewoners nog niet de mogelijkheid hebben gekregen om ‘echt’ kennis te maken met onze bewoners. Het beeld en de informatie dat de personen hebben van onze bewoners is niet volledig waardoor communicatie niet altijd even vlot verloopt. Vanuit deze gedachte kwam ik tot volgende leervraag”.
 
Wat dit project zo onderscheid van andere is het gebruik van fotografie om deze informatie aan buurtbewoners te verschaffen.
 
“Foto’s zijn een goed communicatiemiddel en worden doorheen ons dagelijks leven veel gebruikt. Een foto is een herkenbare weergave van de werkelijkheid. Om deze reden zal ik gebruik maken van fotografie om personen uit de omgeving kennis te laten maken met onze bewoners”, zegt Dries
 
Er wordt een portretfoto gemaakt van alle bewoners van Orchidee Merchtem. De foto’s zullen worden tentoongesteld. De bewoner zal zelf beslissen welke foto hij of zij kiest, welke foto de bewoner vindt dat zichzelf het best weergeeft en bijgevolg wordt tentoongesteld. De personen uit de omgeving worden uitgenodigd om deze foto’s te komen bekijken en om op deze tentoonstelling kennis te maken met de bewoners. Zowel de buurtbewoners als de bewoners kunnen met elkaar in dialoog gaan en dat met ondersteuning van de begeleiders van Orchidee Merchtem.
 
 “Wie zijn die 14 bewoners die niet zolang geleden hun intrek genomen hebben in Merchtem? Iedereen weet dat ze er wonen maar niet wie ze zijn. Dit is waar mijn project naar streeft. Het samenbrengen van personen met een beperking en personen zonder beperking en hen beide de kans geven in dialoog te gaan en elkaar te leren kennen. Dit maakt het mogelijk dat begeleiders, bewoners, familie en buurtbewoners hun vragen kunnen stellen en er samen een correct antwoord op geven”, zegt Dries.
 
De foto’s en tips om contact te maken, en dat als aangenaam wordt ervaart door de bewoners, zullen gebundeld worden in een fotoboek. Dit boek maakt het mogelijk dat de personen uit de omgeving ook na de tentoonstelling kunnen teruggrijpen naar de gegeven informatie. Dit boek zal ter beschikking liggen van de bezoekers van de tentoonstelling.
 
Het project “Wij Zijn..” beoogt volgende doelen te behalen die stuk voor stuk een meerwaarde zijn voor zowel bewoners Orchidee Merchtem als buurtbewoners: het contact met de omgeving verbeteren, de communicatieve ontwikkeling stimuleren, informatie geven, het bieden van veiligheid, overzicht en structuur, de zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten, sociale vaardigheden te bevorderen en de mogelijkheid bieden om zelf keuzes te maken
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief