Ontmoeting na 57 jaar tussen MERCHTEMnaar en MEISEnaar dank zij “Meuzegem 900”

C21

Ontmoeting na 57 jaar tussen MERCHTEMnaar en MEISEnaar dank zij “Meuzegem 900”

Editiepajot_merchtem_meise_geo_foto_gerrit_achterland
Ivan De Mars en Geo samen voor de stand met foto's. - Foto's © Gerrit Achterland
Editiepajot_merchtem_meise_geo_foto_gerrit_achterland__1_
Geo met echtgenote voor de tekening van Miel Van Cauter. - Foto's © Gerrit Achterland
Editiepajot_merchtem_meise_geo_foto_gerrit_achterland__2_
Ivan De Mars met initiatiefnemer Willem De Ridder. - Foto's © Gerrit Achterland
Editiepajot_merchtem_meise_geo_foto_gerrit_achterland__3_
Een gedeelte van de "uilencollectie". - Foto's © Gerrit Achterland
 

De driedaagse feestelijkheden met rommelmarkt, een fietstocht voor wielertoeristen, een muziekconcert en een gezinsfietstocht kenden een onverhoopt succes en mogen letterlijk de hoogdagen van de activiteiten rond “Meuzegem 900” genoemd worden. Deze activiteiten rond 900 jaar kerkgemeenschap gingen reeds begin 2012 van start maar kwamen nu tot een hoogtepunt.

Blikvanger van dit hele gebeuren was de tentoonstelling in de kerk. Hier kon men historische documenten over de geschiedenis van Meuzegem inkijken en liturgische gebruiksvoorwerpen en gewaden bewonderen. Men kon er genieten van kunstwerken met Meuzegem als onderwerp die reeds vroeger of nu naar aanleiding van de tentoonstelling werden gemaakt. En omdat de Meuzegemnaren de bijnaam van “bosuilen” hebben kon men zich verdiepen in de diversiteit van de “uilencollectie”. Wat tenslotte zeker niet mocht ontbreken was een hoek waar met foto's, truitjes en andere attributen een sfeerbeeld betreffende het leven en de prestaties van Miel Van Cauter werd opgehangen. Miel Van Cauter is de lokale wielerlegende en bekendste burger van Meuzegem. Familie en vrienden van de betreurde wielrenner die in 1975 overleed, droegen hun steentje hier toe bij.
En laat het nu net de figuur van Miel Van Cauter zijn die twee gewezen buurjongens na 57 jaar weer samen bracht. Meisenaar Ivan De Mars (1949) en Geo De Buyser (1938) waren ooit naaste buren in een zijstraatje van de Steenweg op Merchtem ( nu Mangelschotsstraat ) in Wolvertem. Ondanks de 11 jaar verschil herinnert Ivan zich de jonge Geo nog goed. “Ik zie je nog altijd door het straatje rennen en rondjes lopen rond de boomgaard die voor ons beider deur gelegen was, toen je trainde voor het veldlopen en atletiek”, vertelt Ivan. “En ik herinner mij nog goed de kleine dreumes die soms in de weg liep”, zegt Geo
In 1955 verhuisde Ivan als zesjarige met ouders en zus naar Meuzegem het dorp dat toen in euforie leefde door de exploten van Miel Van Cauter. Deze was in 1954 in Solingen wereldkampioen geworden bij de amateurs, om een jaar later de Belgische driekleur te omgorden als kampioen bij de beroepsrenners. Ook Geo herinnert zich de huldigingen van de kampioen, en vooral de bitsige tweestrijd tussen Van Cauter en Rik Van Looy, terwijl de kleine Yvan in Meuzegem al vlug een geestdriftige fan werd van zijn zegerijke dorpsgenoot. Zeker nadat hij van moeder Van Cauter een truitje van Miel kreeg dat door haar een verkeerde wasbeurt had gekregen en daardoor tot een kindermaat was gekrompen. Dit is één van de vele anekdotes die Ivan weet te vertellen want hij verzamelde alles van zijn idool. Hij hield nauwgezet diens uitslagen bij, knipte foto's en verslagen uit kranten en weekbladen. Veel later was hij meer dan de koning te rijk toen hij van Gust (de broer van Miel) een schoendoos vol foto's kreeg. Hierdoor mag Ivan zich de archivaris noemen van het volledige fotoarchief van Miel Van Cauter. De Mars was dan ook onmiddellijk bereid om een deel van zijn fotoverzameling ter beschikking te stellen voor de tentoonstelling. Het toeval wil dat ook Geo De Buyser aan deze tentoonstelling een bijdrage leverde door het maken van een potloodtekening van Miel Van Cauter.
En zo gebeurde het dat de twee gewezen buurjongens, door hun gelijkgestemde supportersgeesten en hun gezamenlijke interesse voor de figuur van Miel Van Cauter, elkaar tijdens de opening van de tentoonstelling onverwacht weerzagen. Het was 57 jaar geleden dat zij elkaar nog hadden gezien of gesproken. Ivan verhuisde enkele jaren geleden naar Meise en Geo woont in Brussegem (Merchtem). Zij zijn dan ook Willem De Ridder en de kerngroep van “Meuzegem 900” dankbaar want eigenlijk is het dank zij hen en hun initiatief dat de twee gewezen buurjongens zoveel later hun jeugdherinneringen konden delen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief