MERCHTEM - 100 jaar Koninklijke Imkersgilde Neerbrabant

C21

MERCHTEM - 100 jaar Koninklijke Imkersgilde Neerbrabant

Editiepajot_merchtem_koninklijke_imkersgilde_neerbrabant_ingezonden_foto
(ingezonden foto)
 

Merchtem is niet alleen een feestgemeente. Ook de natuur krijgt er veel aandacht. Op zondag 3 juni werden beiden gecombineerd. De Koninklijke Imkersgilde Neerbrabant viert immers haar 100-jarig bestaan, en in dit kader werd een overzichtstentoonstelling opgezet over honderd jaar bijenhouden, dit tijdens de Open Tuindag van de Merchtemse tuinbouwschool die trouwens dit jaar ook 50 jaar bestaat. Kwestie van het grote publiek kennis te laten maken met we wondere wisselwerking tussen bloem en bij.

Eigenlijk werd Neerbrabant al op 25/03/1894 opgericht als ‘Bieënteeltvereniging van Merchtem en Omgeving’, maar het duurde zoals bij de meeste verenigingen tot 1912, op 28 oktober om precies te zijn, eer de statuten als ‘Bieëntelersbond van Merchtem’ in het Staatsblad verschenen. In 1984 veranderde de naam in ‘Koninklijke Imkersgilde Neerbrabant’, het werkgebied strekt zich immers uit van Dendermonde tot Brussel en van Aalst tot Mechelen.
In vroegere tijden werden de knepen van het imkeren doorgegeven van vader op zoon, momenteel zijn het vooral natuurliefhebbers die het nog zien zitten om de imkerskapruin aan te trekken. En deze mensen hebben in deze voor bijen toch moeilijke tijden veel opleiding en begeleiding nodig. In het Vlaamse imkerslandschap staat Neerbrabant al decennia lang hoog aangeschreven als voortrekker op het vlak van opleidingen, van beginnerscursussen tot gespecialiseerde bestuivingsopleidingen. Dit zou echter niet mogelijk zijn zonder de infrastructuur van de Tuinbouwschool waarover de Imkersgilde kan beschikken.
Toeval? Waarschijnlijk niet, en dat om twee redenen. Ten eerste wordt de meerwaarde van bijen voor de land- en tuinbouw geschat op € 316 miljoen voor België en Luxemburg en op maar liefst € 14,2 miljard voor de ganse Europese gemeenschap. Dit dankzij hun noeste bestuivingswerk. En ten tweede was de stichter van de Tuinbouwschool, Miel Larivière, ook imker en bestuurslid van Neerbrabant.
Het waren dan ook een fiere Burgemeester van Merchtem, Eddy De Block, en een fiere Directeur van de Tuinbouwschool, Daniël Herinckx, die deze tentoonstelling inhuldigden. Komt er na de bijenruimte in de Merchtemse volkstuintjes een vervolg in de Tuinbouwschool? Laat het ons hopen. Onze leefomgeving kan er alleen maar wel bij varen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2012
ep
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Colpaert | 20 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief